Zo help je een bekende met een vervelende verslaving

0
423

Wanneer je ziet dat een bekende worstelt met de verslaving en er alleen maar dieper in wegzakt dan wordt het tijd dat er iemand ingrijpt. Vaak zijn ze je na afloop van een traject ook dankbaar voor het leven en blij dat jij deze moeite voor hem of haar hebt gedaan. Uiteindelijk is het ook wel iets wat ze zelf moeten doen, maar soms kan het door de omgeving of erfelijkheid er in geslopen zijn zonder dat zij dit door hadden. Iedereen verdient een tweede kans!

Wat kun je doen aan een verslaving?

De eerste stap van een verslaving is het toegeven dat je een probleem hebt met alcohol,wiet of een andere verslaving. Bij ontkenning zit je al in een ver stadium en wordt behandeling namelijk steeds moeilijker. Vaak is het dan nodig om naar een afkickkliniek te gaan in Nederland of het buitenland. Wanneer je nog niet zover bent en realistisch inziet dat jij een probleem hebt dan is het begin al gemaakt. Vaak bel je of zelf of een van je vrienden of familie naar een behandelingscentrum. In de meeste gevallen kan met een telefonische intake al gekozen worden voor een bepaald soort behandeling.

Het is ook belangrijk om de oorzaak van het probleem te weten want niet in alle gevallen is de persoon zelf schuldig. Een voorbeeld hiervan zijn mensen die hun ouders altijd hebben zien drinken en dat is er bij hen dan ook ingeslopen. Ook kan het komen doordat je bij de omgeving wilt horen en een keer een jointje meegerookt hebt. Het lichaam gaat net als met gewoon roken steeds meer verlangen en zo sluipt de verslaving er in.

Afkicken van de dagelijkse drang naar een joint

Het afkicken wiet project is er voor de mensen die dagelijks of veel blowen. Cannabis is net zo verslavend als nicotine en in principe zijn beide niet goed voor de gezondheid. Echter merk je bij het gebruik van cannabis meer negatieve effecten als bij de normale sigaret. In het dagelijkse leven kan het je zelfs belemmeren in het uitvoeren van taken. Vaak komen deze mensen thuis te zitten zonder werk en vallen ze alleen maar in een dieper gat. Natuurlijk kan jij ook die uitzondering zijn die deze effecten niet ervaart. Ook deze mensen kloppen vaak bij de behandelaars aan voor hulp omdat zij niet afhankelijk van een bepaalde stof willen zijn.

Hoe kun je de eerste stap gaan maken?

Het erkennen van het probleem is de eerste stap in de goede richting. Zo kun je bijvoorbeeld hulp zoeken door er met vrienden of familie over te praten. Wel is het ook verstandig om een professional hierbij in te schakelen. Zij hebben namelijk al vaak met dit bijltje gehakt en weten dus ook alle antwoorden op je vragen. Wanneer je stop met het eten van chocola zijn de effecten immers anders als bij een alcohol verslaving. Vaak komt er veel verdriet los waar nooit over gepraat is of waar iemand niet over heeft durven te praten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here