Zo kan je jouw huis naar jouw smaak inrichten

0
396

Heb je een nieuw huis gekocht of ga je een nieuwe woning huren? Dan is het inrichten van je huis een leuk, maar ook tijdrovend project waar veel bij komt kijken. Wil je jouw persoonlijkheid vertalen naar je interieur, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Lees dan snel verder voor het stappenplan voor het inrichten van je huis naar je eigen smaak.

Stap één: ruimtes indelen

Voordat je kunt beginnen met het inrichten en decoreren van je huis, is het belangrijk dat je weet waar je iedere ruimte voor gaat gebruiken. Zo kun je de inrichting van iedere kamer goed laten aansluiten op de functie. Maak dus een plattegrond van je huis en beslis per kamer wat je ermee gaat doen; wordt die extra kamer bijvoorbeeld een logeerkamer, een werkkamer of toch een sportruimte? Afhankelijk van de functie die de ruimte dient, varieert de bekleding en inrichting.

Stap twee: vloeren en muren

Nu je weet welk doel iedere ruimte dient, kun je een goede keuze maken over wat je wil gaan doen met de bedekking van de vloeren en muren van iedere kamer. Denk hierbij goed na wat je zelf prettig én handig vindt bij ieder gebruik. Voor een slaapkamer vind je het bijvoorbeeld wellicht belangrijk dat de kamer warmte en rust uitstraalt en dat je met warme voeten het bed uit stapt. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tapijt op de vloer en een warme, maar neutrale tint op de muur (zoals crème). Gaat het om de woonkamer? Dan kun je nagaan hoeveel tijd je wil besteden aan het schoonmaken en onderhouden van de vloer, of je de kamer groter of kleiner wil laten lijken en of je vloerverwarming in deze kamer wil. Op basis van deze overwegingen kun je een selectie aan kleuren en materialen voor de vloeren en muren gaan maken. Doe dit voor iedere kamer voordat je meubilair uit gaat zoeken.

Stap drie: meubilair uitzoeken

Heb je de kleurstelling van de vloeren en muren per kamer bepaald? Super! Dan kun je nu gaan kijken naar de daadwerkelijke inrichting per kamer. Begin bij de basis en maak per kamer een lijstje van wat je nodig hebt per ruimte; zoals een bank, salontafel, tv meubel en tv voor de woonkamer. Wanneer je het lijstje compleet hebt, kun je gaan kijken waar in de kamer je de verschillende meubelstukken wil gaan plaatsen en aan de hand daarvan het formaat en/of de vorm van het meubelstuk bepalen. Noteer dit per item en maak vervolgens een collage of moodboard van meubilair dat je online of in de winkel tegenkomt en wat je mooi vindt.

Stap vier: doe de kleuren check

Nu je een overzicht hebt van het meubilair dat je mooi vindt en nodig hebt per ruimte, kun je gaan kijken of het meubilair mooi bij elkaar past en één geheel uitstraalt, of dat je toch naar andere kleuren moet gaan kijken. Eventueel kun je er ook voor kiezen om aanvullende decoratie en raamdecoratie in bepaalde kleuren aan te schaffen, zodat de ruimte één geheel vormt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here