5 tips om jezelf professioneler te presenteren

0
369

Dus je maakt je klaar voor die grote presentatie. Je PowerPoint is voorbereid, je kent je cijfers, en je bent er naar eigen zeggen klaar voor. Alleen… je mist net dat beetje overtuigingskracht om het gesprek in jouw voordeel te laten uitpakken.

Bij sollicitatiegesprekken, presentaties, belangrijke vergaderingen en elke situatie waarin je een goede indruk moet maken, is een professioneel overkomen net zo belangrijk als professioneel zijn. 

Maar professioneel overkomen betekent meer dan de juiste kleding dragen en glimlachen. In dit artikel geef ik een aantal tips waarmee je jezelf beter kunt presenteren. 
Of je nu een toespraak houdt, een vergadering leidt of solliciteert naar een baan, met deze beproefde tips om jezelf beter te leren presenteren kom je zelfverzekerder en professioneler over in iedere situatie.

1: Kleed je als je gesprekspartner

Het is belangrijk om niet ‘’underdressed’’ en ook niet ‘’overdressed’’ te verschijnen op je afspraak. Een nette broek en overhemd is voor heren vaak voldoende voor een gemiddelde vergadering of sollicitatie. Je kleding moet er niet alleen goed uitzien, het moet ook comfortabel zitten. Het laatste wat je wilt is voor een menigte staan en merken dat je broek te strak of te los zit of dat je schoenen je voeten pijn doen. Als je hakken moet dragen, draag dan niet te hoge hakken. En vergeet je deodorant niet!

2: Verschijn uitgerust op je afspraak

Je weet het misschien niet, maar je lichaam en je vermogen om jezelf te presenteren, wordt direct beïnvloed door hoe je je voelt. Als je opstaat om een presentatie te geven of een belangrijke vergadering te leiden en je spieren zijn koud en gespannen, dan zal dat tot uiting komen in je houding en presentatie. Zorg ervoor dat je jezelf voldoende tijd geeft om je spieren te strekken, zodat ze warm worden en gewend zijn aan bewegen. Strek je armen, benen, rug en nek. Met ontspannen spieren zal je presentatie soepeler en meer ontspannen overkomen. Geef ook je stem de kans om zich op te warmen voor je begint.

3: Zorg dat je goed gegeten hebt

Heb je ooit in een vergadering of interview je maag zo hard horen knorren dat iedereen in de kamer het merkte? Je denkt misschien dat dit een leuk moment is waar iedereen wel om kan lachen. Maar dat is het niet. Het komt onprofessioneel over. Zorg ervoor dat je goed en gezond eet voordat je (jezelf) presenteert.

4: Kies je hulpmiddelen zorgvuldig

Ik heb presentaties gezien die er vreselijk amateuristisch uitzagen, gewoon omdat de spreker een McDonald’s koffiekopje bij zich had terwijl hij sprak, of een whiteboard of ezel gebruikte die niet werkte. Bij het samenstellen van je presentatie mag je geen details overslaan. Als je iets wilt drinken, zorg er dan voor dat je waterglas (en pitcher, als je veel drinkt) schoon, simpel en stijlvol is. Gebruik geen drinkbeker of sportflesje. Als je voor je presentatie een ezel of whiteboard nodig hebt, zorg er dan voor dat alles stevig is, werkt zoals het hoort en er nieuw of in ieder geval schoon uitziet.

Bron: depresenteerschool.nl 

5: Spellingcontrole

Het verbaast me wanneer ik als deelnemer aan een lezing, sollicitatie, presentatie of vergadering spelfouten zie staan in hand-outs, CV’s of op een whiteboard. De snelste manier om de aandacht van je publiek te verliezen, is wanneer men je niet serieus neemt. Een gesprekspartner of werkgever vergeeft misschien kleine spelfouten, maar totaal onjuiste spelling? Dat is funest voor je kansen. Als je geen spellingscontrole in je tekstverwerker gebruikt: begin daar dan vanaf vandaag mee. Als je weet dat je last hebt van dyslexie, laat dan iemand je presentatie controleren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here