5 tips voor het maken van een planning

0
310

Het maken van een goede planning kan erg moeilijk zijn. Het is handig om te weten op welke manier je een goede planning kunt maken. Het maken en hanteren van een goede planning, heeft een positieve invloed op de manier van werken.

Waarom is een goede planning belangrijk?

Een goede planning zorgt voor meer rust in je hoofd en schets een duidelijk beeld van wat je te wachten staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toetsweek op school. In zo’n situatie is het handig om een duidelijke planning te hebben. Door middel van een planning creëer je structuur in je hoofd. Hiermee creëer je planning en control. Een planning is ook een middel waardoor je wat discipline en motivatie krijgt om je doelen te bereiken. Bij het volgen van een planning kan het ook zo zijn dat je jezelf tegenkomt. Dit kan zowel op een positieve of negatieve manier zijn. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je voor iets 2 uur gepland hebt, maar hiervoor uiteindelijk maar 1 uur nodig hebt gehad. Op deze manier kun je een goed inzicht krijgen over hoe je jezelf inschat. Het maken van een planning kost wel wat tijd. Zorg er daarom voor dat je hiermee op tijd begint. 

Op welke manier kun je zorgen voor een goede planning?

Het is handig om te beginnen met het opschrijven van alle taken of gebeurtenissen die terug moeten komen in de planning. De volgende stap is het inschatten van de hoeveelheid tijd je hiervoor nodig denkt te hebben. Dit helpt ook bij het indelen van taken of gebeurtenissen. Vervolgens kun je kijken naar de prioriteit van de taken. Maak voor jezelf een opsomming van welke taken of gebeurtenissen het belangrijkst zijn. Wanneer deze punten allemaal duidelijk zijn kan er begonnen worden aan het maken van de planning. Het is belangrijk om bij het indelen van de planning te zorgen voor een marge. Op deze manier kun je eventuele tegenslagen op het gebied van tijd opvangen. Zorg ervoor dat je alle taken of gebeurtenissen verwerkt in de planning. Denk hierbij aan: werk, privé en sport. Dit kan veel problemen schelen in het nakomen van de planning. Je zou bijvoorbeeld een fout kunnen maken door een taak dubbel in te plannen. Wanneer je alles meeneemt in de planning, kan dit niet gebeuren. Afleiding is ook heel belangrijk, zorg voor ruimte voor een pauze in je planning.

De planning in praktijk brengen

Dit is uiteindelijk misschien nog wel het belangrijkst van het maken van een planning. De planning die je gemaakt hebt zal uiteindelijk te volgen moeten zijn wanneer het in praktijk wordt gebracht. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er een onverwachte gebeurtenis voorkomt die je niet in had kunnen kaderen. Dit kun je tijdens het maken of volgen van je planning helaas niet voorkomen. Waar je wel achter kunt komen is de werking van jouw planning. Het is goed om zelf te reflecteren of je geslaagd bent in het maken van een goede planning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here