Anema schoffeert schaatsofficials, bond noemt woorden ‘ongepast’

0
364

Schaatscoach Jillert Anema heeft hard uitgehaald naar de internationale schaatsbond ISU. In een radiouitzending van Omrop Fryslân liep hij in een minuut helemaal leeg over de organisatie van schaatswedstrijden in alle uithoeken van de wereld. “Het zijn klotereizen.”

“Het schaatsen wordt ondermijnd door wedstrijden waar geen kop op de tribune zit”, foetert Anema over de locaties waar in zijn ogen nauwelijks interesse voor de sport is. “Wij zijn soms meer dan 24 uur onderweg om in een of andere rotstad te komen. En dan moet je nog van het hotel naar de ijsbaan.”

“En het wordt bepaald door mensen die dan zelf op de één-na-hoogste verdieping van een groot flatgebouw kunnen zitten, in een hotel waar de hoogste verdieping een stripteaseclub is. Dat vinden ze mooi”, doet hij er nog een schepje bovenop.

KNSB: ‘Ongepaste woorden’

Een schepje te veel, menen de ISU en de Nederlandse schaatsbond KNSB. In een gezamenlijke verklaring schrijven de bonden: “Zijn woorden over de hotelkeuze van officials vinden wij ongepast. Wat betreft zijn kritiek op de ISU World Cups: de KNSB is al enige tijd constructief met de ISU in gesprek over verdere ontwikkeling van het World Cup-format.”

Anema heeft daar weinig vertrouwen in. “De onnozelheid is grenzeloos.”

“Het is eigenlijk een verschrikkelijk vak”, zegt hij over het leven als schaatscoach, dat hem onder de huidige omstandigheden weinig voldoening meer geeft. “Het is mijn werk. Mensen denken dat ik ernaar uitzie. Dat is niet zo. Ik moet het gewoon goed doen.”

Hoewel hij nu zelf ook geen blad voor de mond neemt, vindt hij het onderlinge respect voor elkaar ver te zoeken. “Hoe mensen me soms neerhalen, dat kost energie.”

“Ik heb geen Twitter en Facebook en zo. Daar doe ik niet aan mee en dus heb ik daar zelf op zich niet veel last van. Maar wanneer mensen in mijn omgeving het lezen, en ik krijg mijn dochter huilend aan de telefoon, dan snijdt dat mij dwars door de ziel. Dan is dit werk wel eindig.”

Anema is zondag als coach actief bij de EK afstanden in Heerenveen. Ook de laatste dag van de EK afstanden is live te zien bij de NOS. Om 13.10 uur begint zondag de uitzending van Studio Sport op NPO 1, tevens te zien via een livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here