Bart Deurloo: Rekstok-rockster op ontdekkingsreis

0
325

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan op bezoek bij sporters die zich opmaken voor de Olympische Spelen van volgend jaar. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op het leven als atleet en de voorbereiding op het mondiale evenement.

Deze week gaat Henry Schut in gesprek met Bart Deurloo, de rockster aan de rekstok en ook nog eens de enige Nederlandse turner die een olympisch ticket in het bezit heeft.

De vraag is hoe Deurloo dat olympische ticket gaat verzilveren. Want ja, de Olympische Spelen zijn pas over een jaar. Dus is er tijd om na te denken. Tijd om een plan uit te vogelen. Tijd voor bezinning en stilte ook. En tijd om te surfen, tijd om de druk er even vanaf te halen.

En zo is hij tot de conclusie gekomen: “Elke keer als ik niet 100 procent het gevoel heb dat het goed gaat komen, heb ik het idee dat het beter voor me is.”

Waar de buitenwereld vooral die jongen met de gitaar ziet, die meedeed aan The Voice of Holland (“Misschien ooit nóg wel een keer”), of die jongen met de tattoos (“Ik zie het als een kunstwerk waar ik mijn hele leven aan kan werken”), of die turner die filmpjes plaatst waarin hij met gemak drie of vier vluchtelementen achter elkaar uitvoert aan de rekstok, legt hij uit wat erbij komt kijken om een goede oefening uit te voeren: “Het zijn automatismen. Maar er speelt zo veel meer.”

Weg naar perfectie

Want zo legt hij uit: “Te dicht bij de rekstok komen of het aantal elementen is één ding. Maar je moet ook bedenken dat de rekstok op de goede spanning moet staan. De rekstok veert op een podium veel meer in dan dat hij thuis bij mij op beton staat.”

“En iedereen gebruikt ander magnesium, dus de rekstok kan glad zijn. Voor wie ben je aan de beurt? Staat er een airco aan in de zaal en blijft de magnesium daardoor minder goed plakken… Er komt echt zo veel meer bij kijken dan de drie vluchtelementen.”

Hoe die weg naar perfectie eruitziet, dat is ook voor Deurloo nog een vraag. “Dat is ook op mijn dertigste nog een ontdekkingstocht, ja.” Want ja, hij drinkt wel eens een biertje, en ja, hij gaat op vakantie, en nee, hij eet geen borden pasta weg. En nee, hij is niet altijd 24/7 met turnen bezig.

“Ik wil straks in Tokio het gevoel hebben dat ik alles gedaan heb wat ik heb kunnen doen. Mensen hebben een perfect beeld in hun hoofd van wat topsport is. Maar ja, wat is alles eruit halen?

‘I love mum’

Na de Spelen in Rio sprak Deurloo in het Holland House een hockeyer, die net als vierde was geëindigd. “Die jongen zei: ‘Ik heb heel mijn leven hiervoor getraind. Ik heb alles gedaan. Nu is alles verpest.’ Ik wil dat echt nooit zo mee maken. Toen ging ik nadenken over alles eruit halen. Als dat voor mij vakantie is, dan is dat belangrijker dan dat ik elke dag ga stampen in de zaal. Daar word ik misschien sterker van, maar niet gelukkiger.”

En voor wie het verhaal achter zijn ‘I love mum’-tattoo wil weten… Die moet even de podcast luisteren.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here