Bedrijfsnaam vastleggen, wat betekent dat

0
341

Dit artikel gaat over het vastleggen van de naam van je bedrijf. Hoe kies je een bedrijfsnaam, hoe leg je die vast en waarom doe je dat.

Hoe kies je een bedrijfsnaam

Het is belangrijk dat de naam van je bedrijf herkenbaar is, in het geheugen van mensen blijft hangen en bij voorkeur ook aangeeft wat je bedrijf heeft te bieden. Philips is lang geleden begonnen als Philips Gloeilampenfabrieken. Die naam geeft duidelijk aan dat het een bedrijf betreft dat gloeilampen fabriceert. Na zoveel jaren is alleen de naam Philips al voldoende, opdat mensen weten over welke onderneming het gaat. Een nieuw bedrijf heeft die luxe niet. Je eigen naam gebruiken in de bedrijfsnaam heeft een zeker risico, want die komt in een publiek register te staan. Een goede bedrijfsnaam is van groot belang. Daar hoort bij dat je controleert of de naam, die je op het oog hebt, niet veel lijkt op een al bestaande bedrijfsnaam. Een bedrijfsnaam is volgens de Handelsnaamwet een handelsnaam en wordt erdoor beschermd. Die wet stelt additionele eisen aam je bedrijfsnaam. Het is belangrijk om van die eisen op de hoogte te zijn. Ze kunnen in dit artikel echter niet aan de orde komen.

Hoe bedrijfsnaam vastleggen

Je hebt je bedrijfsnaam gekozen en gecheckt bij de Kamer van Koophandel (KvK). Nu wordt het tijd voor de bedrijfsnaam vastleggen. Je verzoekt de KvK om je bedrijfsnaam in het handelsregister op te nemen. De KvK doet een globale controle van de bedrijfsnaam. Om toch niet later in problemen te komen, zou je de notaris van de oprichting van de rechtspersoon, bijvoorbeeld een besloten vennootschap, je bedrijfsnaam kunnen laten onderzoeken.

Waarom bedrijfsnaam vastleggen

Je bedrijfsnaam vastleggen doe je, omdat je niet wilt dat een ander bedrijf een naam kiest die daar veel op lijkt. Dat geeft verwarring bij potentiƫle klanten en kan de waarde van je bedrijfsnaam aantasten. En je wilt ook niet dat een ander bedrijf meelift op jouw harde werk om je bedrijf middels de naam te promoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here