Beresterke Akinfenwa (102 kilo) maakt promotie, Klopp viert feestje mee

0
292

Topscorer van de Premier League zal hij wel nooit worden. Maar toch behoort Adebayo Akinfenwa (38 jaar) al jaren tot de bekendste spitsen van het Engelse voetbal. En dat heeft vooral te maken met zijn imposante postuur en zijn aanstekelijk opgeruimde karakter.

De Engelsman met Nigeriaanse roots noemt zichzelf The Beast. En dat zal menig verdediger ook gedacht hebben als ze de strijd aan moesten binden met de 1,85 meter lange en 102 kilo zware spierbundel.

Bij Akinfenwa is niets logisch. Zo begon hij zijn loopbaan bij FK Atlantas in Litouwen (waar hij de winnende maakte in de finale om de Litouwse beker), speelde een jaar in de competitie van Wales en begon daarna aan een odyssee in de lagere divisies van het Engelse voetbal.

Computerspel en kledinglijn

Overal waar hij kwam scoorde Akinfenwa, maar een kans op een hoger niveau dan het derde kreeg hij niet. Wel groeide hij uit tot een cultheld, met een prominente plek in computerspel FIFA en een eigen kledinglijn. In 2017 kwam zelf zijn biografie uit, getiteld ‘The Beast’. Ondertitel: “They told me I was too big too play football (Ze zeiden dat ik te zwaar was om te voetballen)”.

Die Adebayo Akinfenwa schreef gisteren geschiedenis met het bescheiden Wycombe Wanderers. In een leeg Wembley won Wycombe met 2-1 van Oxford United en promoveerde zo voor het eerst naar het Championship.

Als een kind zo blij stond hij na afloop de media te woord.

“Vier jaar geleden was ik praktisch werkloos”, vertelde hij voor de camera. Daarmee doelde hij op de periode waarin geen enkele club het met hem aandurfde, totdat Wycombe hem een contract aanbood. “En nu is er nog maar een die mij een bericht mag sturen: Jürgen Klopp!”

Ver na middernacht ging zijn wens in vervulling. Akinfenwa – nog altijd stralend in zijn Wycombe-shirt – ontving een berichtje uit de omgeving van Liverpool.

De coach van de kersverse Premier League-kampioen werd geattendeerd door zijn Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson. En ook Virgil van Dijk deed een duit in het zakje.

Dat Wycombe Wanderers überhaupt in aanmerking kwam voor promotie naar het Championship was een klein wonder. De club, die in 2014 nog op een haar na degradeerde naar de amateurs, gold voorafgaand aan het seizoen als een voorname kandidaat om af te dalen naar het vierde niveau in Engeland.

Onder manager Gareth Ainsworth presteerde de club boven verwachting, al ging dat niet met sprankelend voetbal. Slechts een ploeg in League One had gedurende het seizoen gemiddeld minder balbezit en verstuurde gemiddeld minder passes dan Wycombe.

Toen de coronacrisis het voetbal in Engeland stillegde stond Wycombe achtste in League One, twee plekken verwijderd van de play-offs. In tegenstelling tot de Premier League en het Championship besloot de FA om de lagere competities niet uit te spelen.

Omdat niet alle clubs op dat moment evenveel duels gespeeld hadden, werd de eindstand bepaald door de punten te delen door het aantal gespeelde duels. Wycombe profiteerde en haalde zo met de hakken over de sloot de play-offs.

Daarin versloeg het Fleetwood Town in de halve eindstrijd. Maandag volgde in de finale op Wembley een sensationele 2-1 zege Oxford United. En daarna barstte het feest los.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here