Bergsma rekent af met Roest en wint zesde nationale titel op 10.000 meter

0
379

Jorrit Bergsma heeft voor de zesde keer in zijn loopbaan de nationale titel op de 10.000 meter veroverd. Bergsma rekende in de slotrit af met zijn grootste concurrent op de langste afstand, Patrick Roest.

In de slotrit hielden de enige twee kanshebbers op het goud – Sven Kramer zegde af voor de 10.000 meter – elkaar lang in evenwicht.

Met nog acht ronden te rijden plaatste Bergsma een versnelling waarop Roest geen antwoord had. Bergsma voerde het tempo daarna steeds iets meer op. Op de achtergrond probeerde Roest nog wel dichterbij te komen, maar toen was het gat al geslagen.

Bergsma won de afstand in 12.45,04. Daarmee kwam hij niet in de buurt van het baanrecord van Patrick Roest (12.42,97), die nu in 12.48,59 over de streep kwam.

Bergsma komt met zijn zesde nationale titel op gelijke hoogte met Sven Kramer en Bob de Jong, die ook zes keer Nederlands kampioen werden op de 10.000 meter.

Staande ovatie voor Talsma

Het brons ging naar de jonge Marwin Talsma, die in de tweede rit boven zichzelf uitsteeg. Opgezweept door het publiek in het uitverkochte Thialf reed de 22-jarige Talsma voor het eerst onder de dertien minuten: 12.59,12. Daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record met ruim acht seconden.

Marcel Bosker kwam in de voorlaatste rit op twee derde van de race ten val, maar hij had op dat moment al een grote achterstand op de tussentijden van Talsma.

Op de 10.000 meter plaatsen de nummer een en twee van de NK afstanden zich voor de WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari). Alleen Patrick Roest en Jorrit Bergsma mogen zich dus opmaken voor de tien kilometer op de snelle Amerikaanse ijsbaan.

Geen Kramer en De Vries

Sven Kramer en Douwe de Vries hadden zich afgemeld voor de 10.000 meter. Kramer kwam dit weekend in actie op de 5.000 meter (tweede) en de 1.500 meter (zevende) en heeft zijn startbewijzen voor de WK en EK afstanden (5.000 meter) en de WK allround binnen. Kramer had daarom besloten om zijn nog altijd kwetsbare rug te ontzien. De Vries kampte met de nawee├źn van een longontsteking.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here