Burgemeesters verwachten ‘grillig’ seizoen: virus kan weer spelbreker zijn

0
312

Halverwege september moet het nieuwe voetbalseizoen beginnen. Volgens Paul Depla, burgemeester van Breda, moeten we er niet zomaar van uitgaan dat alles op rolletjes zal verlopen. Integendeel.

“We zeggen tegen iedereen: houd rekening met een grillig seizoen en bereid je erop voor dat sommige dingen anders zullen verlopen dan je gewend bent geweest”, zegt Depla tegen de NOS.

“En ga dan niet gelijk zeggen: dat is oneerlijk of onsportief. Jongens, als we dát niet accepteren dan weet ik één ding zeker. Dan gaat het niet werken dit seizoen.” Hij spreekt namens de burgemeesters van alle 31 gemeentes waar profvoetbal gespeeld wordt.

“In de ene regio kan het virus harder toeslaan dan in de andere regio. Dat betekent dat in de ene regio voetbalwedstrijden verboden kunnen worden, terwijl elders voetbalwedstrijden doorgaan. In de competitiestand kunnen er zo verschillen ontstaan. Bijvoorbeeld tussen ploegen die pas twee wedstrijden hebben gespeeld en ploegen die al vijf wedstrijden hebben gespeeld. Normaal vinden we dat niet eerlijk. Maar misschien moet je maar accepteren dat dát er dit jaar bij hoort.”

Desgevraagd laat de KNVB weten te broeden op aanpassingen in de eigen reglementen, zodat er op zo’n ‘grillig seizoen’ ingespeeld kan worden.

Reglementen

“Afgelopen periode, het coronavirus, is aangetoond dat we daar wel iets mee moeten”, zegt een jurist van de bond. Hij wijst op het gegeven dat er geen bepaling in reglementen was opgenomen om een onverwachte beëindiging van de competitie te regelen.

Op 18 juni zal een aanpassing van de reglementen besproken worden tijdens de algemene ledenvergadering van de KNVB.

Depla wijst erop dat het coronavirus een spelbreker kan worden voor de eredivisie, met haar achttien clubs verspreid over het land. Hij vindt het reëel om te stellen dat de ene club harder getroffen wordt dan de andere club.

“Hetzelfde geldt voor als er in de ene regio dat virus heel erg hard terugkomt, en die club eigenlijk niet kan spelen in zijn eigen stadion”, zegt Depla, die ook wijst op het thuisvoordeel. Het kan gebeuren dat er teams zijn die belangrijke thuisduels zonder publiek spelen, terwijl verderop in het seizoen wél met publiek gespeeld wordt.

“Allemaal zaken waarvan je aan de voorkant zegt: da’s niet eerlijk. Nee, maar misschien moet je ze nu wel als mogelijkheid bespreken omdat je anders niet op een goede manier in staat bent om die competitie op een goede manier uit te spelen. Juist omdat de competitie per definitie grillig zal zijn omdat dat virus toch roet in het eten kan gooien komend seizoen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here