Chepngetich grijpt wereldtitel na slopende marathon in Doha

0
377

Ruth Chepngetich heeft in nachtelijke uren in Doha de wereldtitel op de marathon veroverd. De 25-jarige Keniaanse bleek het beste te kunnen omgaan met de extreme omstandigheden en finishte iets na 02.30 uur plaatselijke tijd als eerste in 2 uur, 32 minuten en 43 seconden.

Achter haar liep titelverdedigster Rose Chelimo (Bahrein) naar het zilver. Ze was de enige die het moordende tempo van Chepngetich lange tijd enigszins kon volgen, maar uiteindelijk toch op ruim een minuut de streep passeerde in 2.33.46. Het brons was voor de 39-jarige Helalia Johannes uit Namibië (2.34.15).

Middernacht

De marathon, met 69 atletes op de startlijst, begon een minuut voor middernacht in Doha. Daarmee hoopten de organisatoren de risico’s van de hitte zoveel mogelijk te beperken. Op het circuit rond de baai van Doha was het in de nacht nog 32 graden en lag het luchtvochtigheidspercentage rond de 75.

In juni had de medische afdeling van de internationale atletiekfederatie IAAF alle bonden nog de brochure ‘Beat the Heat’ gestuurd met allerlei tips ter voorbereiding op de 42 kilometer. Op het parcours van 7 kilometer waren extra drankposten, medisch personeel en ijsbaden aanwezig.

Afvalrace

Nog voor de helft was afgelegd, was het deelnemersveld al aardig ingekrompen. Na 20 kilometer waren er nog 52 atletes over. Bij de passage van 25 kilometer waren nog 47 loopsters in de race en op 30 kilometer nog 45. Op het moment dat Chepngetich de finish passeerde waren er nog 41 atletes in de strijd.

Vooraan was er aanvankelijk een groep van twaalf atletes die de dienst uitmaakte, maar gaandeweg werd het groepje kleiner. Uiteindelijk bleven Edna Kiplagat, Ruth Chepngetich (beiden Kenia), titelverdedigster Rose Chelimo (geboren in Kenia, maar lopend voor Bahrein) en Helalia Johannes (Namibië) over.

Salpeter nadert

Daarachter slaagde Lonah Salpeter er bijna in een achterstand van 55 seconden weg te werken. De Israëlische naderde tot op 16 seconden, maar zakte daarna weer weg.

De vier koploopsters hadden in de gaten dat Salpeter, die bij de Europese kampioenschappen vorig jaar de Nederlandse Susan Krumins nog had afgetroefd op de 10.000 meter, bezig was aansluiting te vinden en verhoogden het tempo.

Bij het ingaan van de zesde en laatste ronde trok Chepngetich, dit jaar met 2.17.08 de snelste vrouw, het initiatief in de wedstrijd naar zich toe.

De 25-jarige winnares van de marathon van Dubai sloeg een gat van seconden met Chelimo. Johannes en de bijna 40-jarige Kiplagat, wereldkampioene in 2011 en 2013 en zilver in 2017, haakten af.

Chelimo probeerde aan te haken, maar slaagde daar niet meer in. In de laatste 3 kilometer liep het verschil tussen de leidende Keniaanse en haar voormalige landgenote heel snel op. Chepngetich perste er op weg naar de finish nog een sprint uit. Dat kregen haar rivalen niet meer voor elkaar.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here