Cruciale week voor Premier League begint met zorgen bij zwarte spelers

0
330

De Premier League staat voor de week van de waarheid. De clubs komen vandaag bij elkaar om te kijken of en wanneer de competitie hervat kan worden. Verwacht wordt dat er snel een beslissing genomen wordt.

In Groot-Brittannië kondigde premier Boris Johnson zondag aan dat de maatregelen tegen het coronavirus vanaf woensdag worden versoepeld, maar over topsport – zoals de Premier League en de Formule 1-race van 19 juli op Silverstone – liet hij zich niet uit.

Het voornemen is om vanaf juni op neutraal terrein in razend tempo de resterende 92 Premier League-duels af te werken. Spelers zouden uitvoerig getest worden, maar clubartsen denken niet dat ze hun gezondheid kunnen waarborgen.

Zo werd er donderdag een derde – niet bij naam genoemd – coronageval geconstateerd bij Brighton & Hove Albion, de club van Oranje-international Davy Pröpper.

Overlijdenskans zwarte gemeenschap groter

Dan is er nog een studie van de Britse regering die aantoont dat de overlijdenskans van mensen uit de zwarte gemeenschap twee keer zo groot is bij corona, net als in de Verenigde Staten.

“Dat zorgt uiteraard voor veel zorgen”, zegt de voorzitter van de spelersvakbond PFA, Bobby Barnes, in The Times. “Veel jonge, zwarte spelers willen daar meer over weten. Ze vragen zich af: word ik harder getroffen? En zo ja, waarom?”

In Amerika komt dat voornamelijk omdat de zwarte gemeenschap vaak met meerdere generaties in krappe huizen woont en hun banen vaak essentiële beroepen als buschauffeur of supermarktmedewerker bevatten, waardoor ze niet vanuit huis kunnen werken.

“Er zijn spelers met kinderen, spelers met een zwangere partner of die te maken hebben met mensen met onderliggende gezondheidsklachten. Ze willen antwoorden”, aldus Barnes.

Later deze week, als de medische protocollen bepaald zijn voor een herstart, gaat de Premier League in gesprek met de PFA en de League Managers Association.

Stemming over spelen op neutraal terrein

Of er daadwerkelijk op neutraal terrein gespeeld gaat worden, daar zal waarschijnlijk over gestemd moeten worden. Veertien van de twintig clubs moeten zich in het plan kunnen vinden.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here