De NOS gaat terug naar de dag dat Van der Poel de Gold Race op stelten zette

0
199

“Hoor mij nou”, zegt Lance Armstrong verbaasd. “Ik ben gewoon sprakeloos.”

De als dopingzondaar gebrandmerkte zevenvoudig winnaar van de Tour de France is doorgaans niet op zijn mondje gevallen. Maar zelfs Armstrong valt stil in zijn podcast door wat hij vanuit het Amerikaanse Texas in Zuid-Limburg ziet gebeuren.

“Ik kijk al dertig jaar naar wielerkoersen, maar zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Instant-klassieker

De archiefkast van de NOS hoeft niet eens zo heel ver open voor aflevering vijf van Studio Sport Archief. Centraal staat namelijk de 54ste editie van de Amstel Gold Race, de wedstrijd van 2019.

Het is de onvoorstelbare overwinning van Mathieu van der Poel die zondagmiddag vanaf 15.00 uur opnieuw te zien is op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Het miraculeuze wielervoorjaar van Van der Poel, het eerste waarin hij grote klassiekers op de weg rijdt, begint op 20 maart 2019 met een steentje.

Een onbeduidend kiezeltje op de weg tijdens Nokere Koerse wordt behendig de berm ingetikt door Van der Poel. Alsof het niks is, wipt hij de steen met zijn voorwiel van het asfalt. Een knap staaltje acrobatiek van de wereldkampioen veldrijden.

Nokere Koerse eindigt voor Van der Poel echter op een brancard. In de finale, op de kasseien van de Nokereberg, gaat de Nederlands kampioen hard onderuit. Drie keer rolt hij over zijn rug over de kinderkopjes, voordat hij ook nog eens wordt aangereden door CCC-renner Jonas Koch.

Zijn voorjaar lijkt voorbij. Maar wonder boven wonder vallen de klachten mee. “Gelukkig werden er geen breuken vastgesteld, enkel kneuzingen en schaafwonden”, laat zijn ploeg weten. “Zonder onvoorziene wendingen kan Mathieu zijn wegprogramma afwerken zoals gepland.”

Van vallen naar aanvallen

Sneller dan verwacht blijkt Van der Poel hersteld. Vier dagen na zijn val wint hij de Franse eendagswedstrijd GP de Denain door op de negende van twaalf kasseistroken weg te springen uit het peloton en op de laatste strook ook zijn laatste medevluchters achter zich te laten.

Een week later staat Gent-Wevelgem, 250 kilometer lang, op het programma. Het is de eerste krachtmeting met alle internationale voorjaarsspecialisten. “Het is een afstand die ik nog nooit heb gereden, dus het is voor mij een beetje een vraagteken”, zegt Van der Poel voor de start.

Wederom kleurt hij de koers. Met collega-veldrijder Wout van Aert trekt Van der Poel ten aanval, maar het peloton pakt de twee terug en in de sprint valt de Nederlander net buiten het podium: vierde in zijn eerste grote klassieker.

Sprintzege in Vlaanderen

De woensdag erop, in Dwars door Vlaanderen, toont Van der Poel nog maar eens zijn topvorm. Hij wint de koers, voor onder anderen Bob Jungels en Tiesj Benoot.

De hoogmis van het wielrennen, de Ronde van Vlaanderen, ofwel Vlaanderens Mooiste, is het volgende gerecht op Van der Poels voorjaarsmenu.

En opnieuw doet de alleskunner op de fiets de wielerwereld versteld staan. In aanloop naar de Oude Kwaremont, waar de finale van De Ronde losbarst, zorgen een gebroken wiel en een val ervoor dat Van der Poel ver terugzakt.

Maar hij geeft niet op. Tot ongeloof van veel ploegleiders knokt hij zich terug naar de favorietengroep en sprint hij naar de vierde plaats.

Dat de woensdag erop Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews eraan moeten geloven in de sprint in de Brabantse Pijl, is dan al geen verrassing meer.

De zege completeert een tot dan toe prachtige en ook zeer constante uitslagenlijst. Van der Poel wordt in zijn laatste vijf eendagswedstrijden eerste, vierde, eerste, vierde en weer eerste.

Geweldige comeback

En dan moet de mooiste overwinning nog komen, in de Limburgse heuvels. De wedstrijd die vader Adrie in 1990 won, is na een geweldige comeback een prooi voor de 24-jarige Mathieu.

NOS-commentator Herbert Dijkstra vat, op het moment dat Van der Poel de finish in Berg en Terblijt passeert, de ontknoping in tien woorden samen. “Nee, het is toch niet waar?! Het is wel waar!”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =