De Tour in het dorp van Poulidor: ‘Het verdriet is groter dan de trots’

0
310

Hij was er altijd. Eerst als renner, later als vertegenwoordiger van een bank. Altijd gekleed in een gele polo, altijd omringd door zijn fans. En dat waren er veel.

De Tour de France van 2020 is in een heleboel opzichten een buitengewone editie en dat komt ook door de afwezigheid van Raymond Poulidor. Vorig jaar november overleed ‘Poupou’, Frankrijks meest geliefde nummer twee.

“Er is heel veel trots dat zo veel mensen hem missen”, zegt zijn dochter Corinne Poulidor bij een ceremonie bij het graf van haar vader. “En er is veel verdriet natuurlijk. Op dit moment is het verdriet groter dan de trots.”

‘Er klopt iets niet’

“Als ik de auto van Crédit Lyonnais voorbij zie rijden, denk ik: er klopt iets niet. Hij moet daarbij zijn. Hij moet erin stappen, iedereen moet om hem heen staan.”

Donderdag reed het peloton door Saint-Léonard-de-Noblat, het dorp waar Poulidor, de opa van Mathieu van der Poel, woonde.

Poulidors winst in de Ronde van Spanje in 1964 raakt altijd onderbelicht bij de drie tweede en vijf derde plaatsen in de Tour.

Dat hij nooit ook maar een dag de gele trui droeg en keer op keer zijn meerdere moest erkennen in eerst Jacques Anquetil en later Eddy Merckx kwam zijn populariteit alleen maar ten goede.

Poulidor was ook na zijn carrière altijd in de Tour te vinden. Generatie na generatie kon rekenen op een omhelzing van de immens populaire oud-renner.

Ook voor Jerry Pichot, oud-chauffeur van Poulidor, is het een vreemde gewaarwording. “Bij de presentatie vorig jaar zei hij: Raymond Poulidor, 57 jaar in de Tour de France. 57 jaar, dat zou je iedereen gunnen.”

Zijn gemis laat zich voelen, zegt Corinne Poulidor. “Voor veel mensen is het moeilijk om in het Village Départ te staan en te denken: waar is Raymond? Ze missen hem enorm.”

In 2004 ging wielerjournalist Jean Nelissen langs bij Raymond Poulidor om terug te blikken op diens carrière:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here