De variabelen die een rol spelen bij zorgtoeslag

0
434

Graag wilt de overheid je een tegemoetkoming geven als je niet voldoende verdient om naar alle kosten ook nog eens je zorgverzekeringskosten te moeten betalen. Hiervoor komt de overheid je tegemoet met een vergoeding. Deze vergoeding noemen wij een zorgtoeslag. In dit artikel wordt je meen genomen in de verschillende variabelen die een rol spelen bij de zorgtoeslag. Uiteindelijk kun je je eigen zorgtoeslag berekenen.

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag

Vanaf je 18e levensjaar heb je recht op een zorgtoeslag. De reden dat je hier niet eerder recht op hebt is dat je hiervoor meeverzekerd bent met je ouders. Je hoeft hier zelf dan geen premie over te betalen en krijg je dus geen zorgtoeslag. Vanaf je 18e levensjaar betaal je dit wel. Daarnaast moet je van Nederlandse nationaliteit zijn of en geldige verblijfsvergunning hebben en moet je over een Nederlandse zorgverzekering beschikken.

Voldoe je aan al deze criteria? Dan ben je er nog niet. Je inkomen en vermogen speelt namelijk ook een belangrijke rol.

Inkomen en vermogen

Je inkomen bepaald ook of je recht hebt op de zorgtoeslag, maar ook hoe hoog je zorgtoeslag is. Het inkomen per jaar mag niet hoger zijn dan €29.562 als je alleen woont. Mocht je samen met een partner wonen dan mag je niet meer dan €37.885 inkomen hebben samen. Dit zijn bedragen die gelden in 2019. Daarnaast speelt je vermogen ook een rol. Deze mag niet hoger zijn dan €114.776. Mocht je samen met een partner leven dan mag het bedrag niet hoger zijn dan €145.136. Deze bedragen worden gemeten op 1 januari. Dit wilt zeggen dat als je op 1 januari dit bedrag op je bank hebt staan dan krijg je het hele jaar geen zorgpremie. Ook worden beleggingen mee genomen in deze rekensom.

Zoals gezegd heeft het inkomen ook te maken met hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Als je bijvoorbeeld €20.500 euro of minder per jaar verdient krijg je een zorgtoeslag van €99 (alleen) en €192 (met partner). Alleen krijg je bijvoorbeeld net onder het maximum bedrag €29.500 per jaar dan krijg je €2 (alleen) en €96 (met partner). Je kunt zelf de zorgtoeslag berekenen.

Het aanvragen van je zorgtoeslag

Kom jij in aanmerking voor de zorgtoeslag? Dan kun je hem aanvragen bij de belastingdienst. Doet dit wel, want dit gaat niet automatisch. Je moet het zelf helemaal handmatig aanvragen. Gedurende het jaar kun je de zorgtoeslag altijd aanvragen voor het jaar erop. Daarnaast zou je de zorgtoeslag ook het jaar erna nog vragen voor het jaar daarvoor. Dit kan tot en met 1 september. Dit wilt dus zeggen dat je voor nu tot 1 september hebt om de zorgtoeslag van 2018 te krijgen. Let wel goed op! Er zijn verschillende websites die willen dat je bij hun een zorgtoeslag afsluit, maar dan betaal je extra. Er wordt geadviseerd dit gewoon te doen via de belastingdienst zelf.

Als je recht hebt op de zorgtoeslag en heb je deze aangevraagd dan kun je deze elke 20e van de maand op je bankrekening verwachten. Voor verdere onduidelijkheden kun je altijd contact op nemen met de belastingdienst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here