De wederopstanding van Dolberg: in Nice kan King Kasper niet meer stuk

0
333

Verguisd in Amsterdam, maar volledig opgeleefd aan de Franse Rivièra. Bij Olympique Nice twijfelt niemand meer aan de kwaliteiten van Kasper Dolberg, door de supporters nu uitgeroepen tot beste speler van afgelopen seizoen.

En dat terwijl Dolberg pas later bij de selectie aanhaakte en de jaargang door de coronapandemie drastisch werd ingekort.

Een jaar geleden zag het leven er nog heel anders uit voor Dolberg, het grote talent dat na een veelbelovend debuutseizoen maar niet doorbrak in Amsterdam. Scoren deed hij amper nog en zijn kille uitstraling ging steeds meer tegen hem werken.

“In een veilige omgeving gedijt Kasper het beste. Dan is hij op zijn best”, verklaarde collega-international Simon Kjaer de opleving van zijn landgenoot in Frankrijk. “Hij heeft alles in huis wat een aanvaller moet hebben. Hij is fysiek sterk, heeft diepgang, is balvast en een meester in de afronding.”

Teleurstellingen

Na twee jaren met blessures en teleurstellingen gaf Ajax het op met Dolberg. Voor ruim twintig miljoen euro werd hij verkocht aan Olympique Nice.

Dolberg is niet het eerste verguisde talent dat zijn carrière bij de Zuid-Franse club uit het slop trekt. Ook de onhandelbare Mario Balotelli en de afgeschreven Hatem Ben Arfa bloeiden er bijvoorbeeld helemaal op. Voor Nice genoeg reden om duidelijke afspraken te maken met de Deen.

“We leggen de jongens uit dat ze in elk geval honderd wedstrijden voor Nice moeten spelen”, aldus directeur voetbalzaken Julien Fournier weten, die wil voorkomen dat een speler na een goed seizoen meteen al de deur achter zich dichttrekt.

Dolberg, die nog tot 2024 onder contract ligt, hoeft dus op weinig medewerking te rekenen als grote clubs zich nu voor hem melden.

Vijftig miljoen

Zoals ook drie jaar geleden gebeurde, toen AS Monaco de spits wilde inlijven. Ajax’ directeur voetbalzaken Marc Overmars vertelde dat de Monegasken een bod van liefst vijftig miljoen euro bij de Amsterdammers zouden hebben neergelegd, dat resoluut van tafel was geveegd.

Uitgerekend ten koste van datzelfde Monaco plaatste Nice zich dit seizoen voor Europees voetbal. Na de overwinning (2-1) op de rivaal werd de competitie afgebroken. En om het feest compleet te maken: beide goals werden gemaakt door Dolberg, die meteen werd omgedoopt tot King Kasper.

En dat terwijl de Deen aanvankelijk ook in Nice nog mikpunt van spot was, toen ploeggenoot Lamine Diaby-Fadiga zijn horloge van naar verluidt zeventigduizend euro had gestolen.

De club greep rigoureus in door de Franse jeugdinternational te royeren. Zo kon Dolberg zich weer volledig concentreren op zijn eigen werk, met voor de rest van het seizoen in elk geval een concurrent minder op de loonlijst.

Doelgericht

In 23 competitieduels verzorgde de Deen elf goals en drie assists. Liefst 78,1 procent van zijn doelpogingen mikte hij tussen de palen, waarmee hij een van de meest doelgerichte aanvallers is van de Europese velden. Drie keer werd hij bij de club gekozen tot beste speler van de maand.

“We hebben een jonge selectie, misschien wel een van de jongste in alle grote competities”, blikte trainer Patrick Vieira terug op de succesvolle campagne. “We hebben dit succes zelf afgedwongen.”

Dolberg zelf is ook pas 22. Ooit werd hij net als Christian Eriksen en Zlatan Ibrahimovic door John Steen Olsen op jonge leeftijd in Amsterdam ondergebracht. De meesterscout sprak altijd zijn onvoorwaardelijke vertrouwen uit in de blonde aanvaller.

Grote vraag is of hij komend seizoen wel met de druk kan omgaan, als de verwachtingen hoger liggen. Toch staat Dolberg er naar eigen zeggen nu beter voor.

“Ik ben naar een competitie gegaan die duidelijk sterker is dan de eredivisie. Er zijn hier meer goede spelers en het niveau van de clubs in de Franse competitie ligt dicht bij elkaar”, analyseerde hij de situatie na een paar maanden in zijn nieuwe omgeving.

Ajax kijkt met belangstelling mee. Ook al zijn ze in de hoofdstad een potentiële topspits armer, als pleister op de wond kan de Deen de Amsterdammers door prestatiebonussen toch nog een paar miljoen euro opleveren.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here