Dennis prolongeert wereldtitel na ‘moeilijkste tijd uit mijn carrière’

0
400

Rohan Dennis is in het Engelse Harrogate opnieuw wereldkampioen tijdrijden geworden. De 29-jarige titelverdediger uit Australië was op het technische op-en-af-parcours een klasse apart en had voor de 54 kilometer 1.09 minder nodig dan het Belgische supertalent Remco Evenepoel.

Het brons ging op 1.55 naar de Italiaan Filippo Ganna. De Nederlanders Jos van Emden en Dylan van Baarle – specialist Tom Dumoulin kon wegens een knieblessure niet van de partij zijn – speelden geen rol van betekenis en eindigden buiten de toptien.

Dennis verwees vorig jaar in Innsbruck Tom Dumoulin, die in 2017 in Bergen de wereldtitel pakte, naar de tweede plaats.

Uit op revanche

Dennis was duidelijk uit op revanche voor zijn optreden in de Tour de France, waar hij nota bene één dag voor de tijdrit uitstapte. Of dat mede uit onvrede over het door zijn ploeg Bahrain-Merida geleverde materiaal en kleding was, heeft hij nooit willen bevestigen, feit is wel dat de tijdrit bij de WK op een merkloze fiets afwerkte.

Bij het eerste meetpunt na 16,7 kilometer was Dennis al ruimschoots de snelste. De Belgen Evenepoel en Campenaerts voerden op een kleine twintig seconden de concurrentie aan.

Daartoe behoorde Primoz Roglic niet. De nummer twee van 2017 bleek de grote vorm van de Ronde van Spanje, die hij tien dagen geleden op zijn naam schreef, niet te hebben meegenomen naar Yorkshire. Op het eerste meetpunt gaf hij maar liefst een minuut toe op Dennis.

Val Campenaerts

Campenaerts, die vorig jaar in Innsbruck achter Dennis en Dumoulin naar brons koerste, zag vervolgens zijn kansen op eremetaal verdampen door een val. De Belg beschadigde daarbij onder andere zijn elleboog. Even later liep ook nog eens zijn ketting eraf.

Na 37,7 kilometer was de marge tussen Dennis en Evenepoel opgelopen tot 1.05 en kon de Australiër enigszins gas terugnemen. Dat belette hem er niet van om de drie minuten eerder gestarte Roglic in te halen.

De kennelijk in zijn eer aangetaste Sloveen liet het niet op zich zitten en bleef in de buurt van Dennis rijden en ging zelfs gelijk met zijn rivaal over de finish. De Australiër was echter de enige die mocht juichen.

‘Moeilijkste tijd uit carrière’

Dennis had sinds zijn plotselinge vertrek uit de Tour geen trap meer gedaan in wedstrijdverband. Hij liet opnieuw niet veel los over waarom hij afstapte. Al was het veelzeggend dat hij na zijn finish met een vinger naar zijn hoofd wees. “Het zat allemaal in mijn hoofd”, lichtte hij even later toe. “Het is ook vooral het werk naast de fiets dat mij er doorheen heeft gesleept. Het mentale.”

Tegen NOS Langs de Lijn En Omstreken zegt Dennis: “Vraag het elke renner, als je thuis zit tien dagen lang en je kan niet fietsen terwijl je dat wel wil, dan is het moeilijk. Je weet niet waar je aan toe bent, waar je toekomst ligt, Het is iets dat me echt aan het denken heeft gebracht; wat gaat Rohan Dennis doen na dit jaar? Ik geloof dat ik nog steeds elke tijdrit kan winnen die ik wil winnen. Ik ga nergens heen.”

NOS-analist Stef Clement sprak met Dennis, maar ook met één van zijn teammanagers. “Die zei: de fout lag niet helemaal bij hem. Voor wat er in de Tour gebeurde, maar ook de rest van het seizoen. Misschien kan hij wel gewoon blijven bij het team.”

‘Mijn toekomst? Weet ik nog niet’

Dennis zelf stelde dat de afgelopen periode de moeilijkste uit zijn carrière is geweest. “Dit wens ik mijn ergste vijanden nog niet toe. Het is niet leuk geweest. De les voor mij is geweest: je moet doen wat het beste is voor jou en je familie, wat het beste is voor de lange termijn, niet de korte termijn. Dat is me nu heel erg duidelijk geworden. Waar mijn toekomst nu ligt? Dat weet ik nog niet. Hopelijk weet ik snel meer.”

De afgelopen periode was de moeilijkste uit zijn carrière geweest, voegde de Australiër er nog aan toe. “Dit wens ik mijn ergste vijanden nog niet toe. Het is niet leuk geweest. De les voor mij is geweest: je moet doen wat het beste is voor jou en je familie, wat het beste is voor de lange termijn, niet de korte termijn. Dat is me nu heel erg duidelijk geworden.”

Evenepoel: ‘Goud waard’

Evenepoel onderstreepte met zijn zilveren plak nog maar eens zijn talent. De pas 19-jarige renner reed bij de WK van vorig jaar in Innsbruck nog mee bij de junioren en won toen met overmacht zowel de tijdrit als de wegwedstrijd.

Nooit eerder werkte hij een race tegen de klok over zo’n grote afstand af. “Het was zwaar”, gaf hij toe. “Op een lastig parcours. Maar ik mag zeker tevreden zijn. Deze zilveren medaille is goud waard voor mij.”

Van Baarle was in Harrogate dankzij een sterk tweede deel de beste Nederlander op de vijftiende plaats op 3.36 van de winnaar. Van Emden had 4.01 moeten toegeven en vond zich terug op de 21ste plaats.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here