Desisa bezorgt Ethiopië na achttien jaar weer WK-goud op marathon

0
351

Lelisa Desisa heeft op de WK atletiek de marathon gewonnen. De Ethiopiër klokte 2.10.40, nadat hij in de laatste kilometer weg was gelopen bij zijn landgenoot Mosinet Geremew. Het brons was voor de Keniaan Amos Kipruto.

Het is voor het eerst sinds 2001 dat het goud op de marathon voor mannen weer naar Ethiopië gaat. In 2013 was Desisa ook al dicht bij de WK-titel, maar toen moest hij genoeg nemen met zilver.

Callum Hawkins werd voor de tweede keer op rij vierde. De Brit had zijn race goed opgebouwd en pakte met zo’n twee kilometer te gaan zelfs brutaal de leiding, maar kon de versnelling van de Afrikaanse lopers niet parereren.

Vanwege de hitte in Doha – waar de temperatuur overdag oploopt tot 40 graden – worden de wedstrijden op de weg laat op de avond gehouden. De marathon voor de mannen begon een minuut voor middernacht plaatselijke tijd, toen het nog altijd zo’n 29 graden was.

Derlis Ayala ging al heel vroeg in z’n eentje op avontuur. De Paraguayaan pakte ruim een minuut voorsprong, maar kon het tempo niet volhouden en stapte halverwege uit de race.

Er ontstond een kopgroep van zes man: Desisa, Geremew, Kipruto, Geoffrey Kirui (Kenia), Zersenay Tadese (Eritrea) en Stephen Mokoka (Zuid-Afrika).

Na zo’n 30 kilometer haakte titelverdediger Kirui als eerste af. Na twee versnellingen van Mokoka moest ook Tadese passen. Het viertal werd na 40 kilometer nog even een vijftal toen Hawkins aansloot.

Nadat ook Mokoka en Hawkins afgehaakt waren, liet Desisa de nog overgebleven Geremew en Kipruto kansloos in de slotkilometer.

Er deden geen Nederlandse atleten mee. Michel Butter en Abdi Nageeye hadden zich wel gekwalificeerd, maar kozen er vanwege de hitte voor de wedstrijd over te slaan.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here