Eefting verrast met brons op puntenkoers, titel voor ijzersterke Strong

0
316

Roy Eefting is op de puntenkoers bij de WK baanwielrennen in Berlijn verrassend derde geworden. De 30-jarige Harderwijker reed een merkwaardige puntenkoers, waarin hij vrijwel de gehele wedstrijd in de staart van het peloton bungelde.

Twee slimme uitvallen en een machtige eindsprint waren genoeg voor brons.

De wereldtitel ging naar de pas 19-jarige Nieuw-Zeelander Corbin Strong, die op de weg actief is bij de Nederlandse SEG-formatie.

Eefting, die als wegrenner actief is bij een kleine Maleisische ploeg, won in 2019 verrassend zilver op de scratch bij de WK in Polen. Op dat onderdeel eindigde hij donderdag als vijfde.

Op de puntenkoers wist Eefting nog nooit het podium te halen en in het geweld van ervaren sprintkanonnen als Bryan Coquard, Michele Scartezzini en Kenny De Ketele wist de Nederlander dat hij slim moest zijn.

Eefting bemoeide zich dan ook niet met de eerste tussensprints, maar ging na enige aarzeling wel in de tegenaanval toen de Wit-Rus Roman Romanov, de Pool Wojciech Pszczolarski en de Nieuw-Zeelander Corbin Strong ervandoor gingen.

Bonusrondje

Het drietal sloot binnen de kortste keren aan bij de staart van het peloton, maar dat gold niet voor Eefting. Met een uiterste inspanning maakte hij in zijn eentje de oversteek en – omdat hij pas aansloot na de vierde tussensprint – hij werd daar zelfs extra voor beloond met vijf sprintpunten bovenop de twintig voor de ronde.

Daarna plooide Eefting weer terug en moest hij toezien hoe de Nieuw-Zeelander Strong de leiding overnam. Waar Strong zich voortdurend voorin handhaafde, liet Eefting zich een paar keer verrassen.

Met nog dertig ronden te gaan, sloop Eefting er toch op kousenvoeten vandoor en pakte zo vijf belangrijke punten.

Eindsprint

In de slotfase leek de Nederlander toch nog van het podium te duikelen, toen de ijzersterke Strong zijn tweede ronde pakte met de Spanjaard Sebastian Mora, die bij de tussensprints ook al veel punten had gesprokkeld, in zijn wiel.

Eefting had zijn krachten echter opgespaard voor de eindsprint en moest daarin punten pakken om de Pool Pszczolarski voor te blijven. Dat deed hij.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here