‘Eigenwijze vakman’ Streuer kijkt alleen naar korte termijn bij FC Twente

0
296

Geen technische staf, een verre van complete selectie en een coronacrisis. Er zijn betere momenten om in te stappen als technisch directeur bij een voetbalclub. Toch gaat Jan Streuer de uitdaging bij FC Twente aan.

“Bij geen enkele andere club had ik het gedaan”, vertelt Streuer bij zijn presentatie. “Maar dit is mijn club. Ik ben hier als speler begonnen toen ik 18 was. Ik kom uit de regio en ging als kleine jongen kijken bij SC Enschede. Dat dit ook mijn laatste club gaat worden, mooier kan het niet.”

De 69-jarige Streuer werkte tussen 1990 en 2007 voor Vitesse (hoofdscout en manager voetbalzaken) en vertrok daarna naar het Oekraïense Sjachtar Donetsk (directeur scouting). In 2016 stapte hij uit de voetbalwereld om zelf een sportmanagementbedrijf te starten.

“Het was helemaal niet de bedoeling om terug te keren in de voetballerij”, aldus Streuer. “Maar Paul (van der Kraan, red.) belde me of ik hier technisch directeur wilde worden.” De twee werkten tussen 2004 en 2007 al samen bij Vitesse en dat hielp mee om Streuer over de streep te trekken.

De algemeen directeur is dan ook zeer in zijn nopjes met de komst van Streuer. Van der Kraan: “Ik weet wat ik aan Jan heb, we kunnen lezen en schrijven met elkaar. Hij helpt ons echt uit de brand want er was toch wel wat druk. De tijd begon te dringen, het was nodig dat er nu iemand kwam.”

“Jan is een vakman, die weet wat een club van hem vraagt. Hij is een tikkeltje eigenwijs, maar heeft oog voor de mensen waarmee hij te maken heeft. En dat hij hier uit de buurt komt is een mooie bijkomstigheid.”

Korte termijn

Streuer wilde zich voor maximaal één jaar binden. “Ik hoef niet naar de komende jaren te kijken, het gaat om de korte termijn. Een goeie trainer halen en een selectie neerzetten, dat is het belangrijkste. En misschien kan ik daarna goed werk doen voor mijn opvolger”, aldus Streuer.

Wat betreft de trainer sijpelden er de afgelopen week berichten door dat Twente werk wilde maken van de Duitser Alexander Zorniger. Volgens Streuer is dat geen uitgemaakte zaak. “Ik ben niet bij voorbaat liefhebber van een buitenlandse trainer. Ik heb liever een goede Nederlander. Maar we gaan het zien, ik ben pas twee dagen bezig en ga zo snel mogelijk met alle mensen om de tafel.”

Daarnaast is er veel werk aan de winkel met het oog op de selectie. Van liefst zestien Twente-spelers is het (huur)contract afgelopen. Er zal dus flink gerenoveerd moeten worden, terwijl er weinig budget beschikbaar is.

“Dat is moeilijk”, erkent Streuer. “Het mooiste is als je geld hebt en daar spelers van kunt halen. Bij Sjachtar was dat makkelijk, hier wordt dat moeilijker. Ook door de coronacrisis. Spelers en zaakwaarnemers zullen moeten accepteren dat salarissen naar beneden gaan. Dat zijn dingen die gaan gebeuren. De crisis maakt het moeilijk, maar dat geldt voor iedereen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here