Engelse spelersvakbond wil minder kopballen uit angst voor dementie

0
266

Engeland maakt zich in toenemende mate zorgen over het gevaar van kopballen. Nadat bij oud-voetballer Sir Bobby Charlton dementie werd geconstateerd en ook andere leden van het Engelse wereldkampioensteam van 1966, Jack Charlton en Nobby Stiles, dement waren geworden en eerder dit jaar kwamen te overlijden, gingen de alarmbellen (weer) rinkelen en laaide de discussie op.

De Engelse spelersvakbond PFA riep vrijdag op om vanwege die steeds grotere zorgen over hersenziektes onder oud-internationals het koppen op trainingen met onmiddellijke ingang te verminderen. Ook riep de PFA een adviesgroep in het leven, die zich met behulp van huidige spelers, oud-spelers en familieleden verder gaat verdiepen in het onderwerp.

“We moeten nu ingrijpen op basis van het bewijs dat nu beschikbaar is”, zei PFA-voorzitter Ben Purkiss. “Een vermindering van het koppen op de training is een praktische en logische stap vooruit.”

Wat doet koppen met je hersenen? In 2018 onderging redacteur Guido van Gorp in Schotland een test. Kijk hieronder naar de reportage.

In een reactie lieten coaches in de Premier League weten open te staan voor het verminderen van koppen op de training als dat inderdaad helpt om dementie te voorkomen.

“Als onderzoek aantoont dat tien keer koppen op een training leidt tot dementie, moeten we het niet meer doen”, zei West Bromwich Albion-coach Slaven Bilic. “Goed dat erover wordt gepraat en dat het wordt herkend.”

Meer kans op hersenaandoening

Onderzoek van de universiteit van Glasgow toonde in 2019 al aan dat oud-profvoetballers ruim drie keer meer kans hebben om te overlijden aan een hersenaandoening dan niet-voetballers. Naar aanleiding van dat onderzoek besloot de Engelse bond FA dat kinderen tot 12 jaar niet meer onnodig mochten koppen, dus niet meer op kopballen mochten oefenen.

In Nederland zijn er vooralsnog geen plannen om het koppen voor jonge kinderen aan banden te leggen. De KNVB zag zo’n verbod vorig jaar niet zitten. Kinderen moeten volgens de KNVB de techniek juist aanleren om veilig te kunnen koppen, en dus moeten ze er vanaf jonge leeftijd mee oefenen, is de gedachte.

Kijk hieronder naar de reactie van de KNVB vorig jaar.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here