FIFA Awards live bij NOS: pakt Wiegman prijs en wie wordt Wereldvoetballer?

0
563

Wordt Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Robert Lewandowski gekroond tot Wereldvoetballer van het Jaar? Wie mag zich de beste voetbalster ter wereld noemen en wint bondscoach Sarina Wiegman de prijs voor beste coach van een vrouwenelftal?

Die vragen worden donderdag aan het begin van de avond beantwoord, als de FIFA Awards worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse gala van de Wereldvoetbalbond. Een gala dat vanwege de coronapandemie digitaal wordt georganiseerd.

Voetbalfans, journalisten, bondscoaches en aanvoerders van nationale elftallen hebben de afgelopen tijd hun stem uitgebracht en op basis daarvan zijn per categorie drie finalisten aangewezen.

Geen Van Dijk

Oranje-international Virgil van Dijk behoorde tot de elf genomineerden voor de titel Wereldvoetballer van het Jaar, maar de verdediger van Liverpool kreeg niet genoeg stemmen om de laatste schifting te overleven en bij de laatste drie te eindigen. Daar slaagde hij vorig jaar wel in: Van Dijk werd tweede achter Lionel Messi, sterspeler van Barcelona.

Messi is er dit jaar ook weer bij, net als Ronaldo (Juventus). De Poolse spits Lewandowski (Bayern München) won de onderscheiding nog nooit.

Bij de vrouwen gaat het tussen de Engelse Lucy Bronze (Manchester City), de Deense Pernille Harder (Chelsea) en de Française Wendie Renard (Olympique Lyonnais).

Vivianne Miedema, topscorer van de Oranjevrouwen, behoorde tot de voorselectie, maar dingt donderdag niet mee naar de hoofdprijs.

Sarina Wiegman is de enige Nederlander die kans maakt op een prijs. De bondscoach van de Oranje-voetbalsters is samen met de Engelse Emma Hayes (Chelsea) en Fransman Jean-Luc Vasseur (Olympique Lyonnais) genomineerd als beste coach van een vrouwenelftal.

Al eens gewonnen

Wiegman won de prijs al eens in 2017, het jaar waarin ze met Oranje Europees kampioen werd, en was in 2018 en 2019 ook al genomineerd. Vorig jaar werd ze afgetroefd door de Amerikaanse bondscoach Jill Ellis, die Team USA naar de wereldtitel had geloodst. Amerika versloeg Oranje in de finale.

Jürgen Klopp (Liverpool), Hansi Flick (Bayern München) en Marcelo Bielsa (Leeds United) strijden om de prijs voor de beste coach bij de mannen.

Mooiste goal

Daarnaast worden ook prijzen uitgereikt voor de beste keepers van 2020 en wordt duidelijk wie de Puskás Award wint, de prijs voor het mooiste doelpunt. Vorig jaar mocht Daniel Zsori die prijs in ontvangst nemen.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here