Formule 1-team Williams zoekt laatste strohalm en zet zichzelf in de verkoop

0
342

Formule 1-renstal Williams zit in grote moeilijkheden. De sportieve prestaties zijn al enkele jaren onder de maat en ook financieel worden de problemen alsmaar groter.

Het familiebedrijf, een van de iconische teams in de Formule 1, maakte in 2019 een verlies van ruim veertien miljoen euro. Een van de mogelijkheden die Williams noemt om het team te redden, is het verkopen van de aandelen.

“Het is opvallend dat ze met dit scenario komen, want boegbeelden Frank en Claire Williams hebben jarenlang gezegd dat verkoop geen optie was”, zegt Formule 1-commentator Louis Dekker.

“Zelfstandigheid was altijd heilig voor ze en nu zijn ze op zoek naar de hoogste bieder. Als je gedwongen wordt om dit te zeggen, is dat eigenlijk de grootst denkbare nederlaag.”

Hoofdsponsor weg

Nog voordat de eerste race van 2020 is gereden, breekt bovendien hoofdsponsor Rokit met het team, dat de afgelopen twee seizoenen als laatste eindigde in het constructeurskampioenschap.

In de jaren tachtig en negentig zag de wereld er heel anders uit voor Williams. Het team pakte negen keer de constructeurstitel, zeven keer werd een coureur van de renstal wereldkampioen. Onder anderen Alain Prost, Nelson Piquet en Nigel Mansell vierden succes bij Williams.

“Natuurlijk speelt de coronacrisis mee”, zegt Dekker over de financiële malaise. “Maar het is niet meer dan het laatste zetje. De rode cijfers die ze moeten overleggen gaan over 2019, nog voordat de crisis losbarstte.”

Een van de voornaamste kanshebbers om het team over te nemen is de Canadese zakenman Michael Latifi, de vader van coureur Nicholas Latifi.

“Hij is bijna de enige werknemer die verzekerd is van een toekomst bij Williams. Maar dat het bedrijf in Canadese handen terecht zou komen, komt in Engeland wel hard aan.”

Racen zonder Williams?

De kans dat het Formule 1-seizoen zonder de twee bolides van Williams begint, acht Dekker niet groot. “Ik kan het me niet voorstellen, want dat kan de sport zichzelf niet permitteren, tien teams is al de ondergrens.”

“Bovendien is het voor Williams cruciaal zich te laten zien, als ze hun erfgoed willen verkopen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here