Garagedeuren kunnen als het paradepaardje van je woning worden beschouwd. Een stijlvolle en strak afgewerkte garagedeur geeft net dat beetje meer uitstraling en charme aan je woning. Heb je al een garage en is de deur aan vervanging toe? Of ben je van plan zelf een garage te (laten) bouwen, bijvoorbeeld met openslaande garagedeuren?
Dan zijn er heel wat typen en stijlen garagedeuren te koop bij officiële dealers. Welke deursoorten voor garages zijn er op de markt verkrijgbaar? En wat zijn de pro’s en contra’s? Ook niet onbelangrijk is deze vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat jouw garagedeur extra veilig is, zodat de kans op een inbraak zo klein mogelijk is? Je leest het allemaal in dit blogartikel.
Openslaande garagedeuren
Garages met openslaande deuren zijn tegenwoordig erg populair. Aantrekkelijk aan een garage met openslaande garagedeuren is dat je lopend snel naar binnen en buiten kunt.
Dat is lekker praktisch en ook ideaal als je veel gebruikmaakt van fietsen: die kun je namelijk snel door de deur naar binnen rijden. Duoports met openslaande garagedeuren hebben overigens een hoge isolatiewaarde en hebben niet veel onderhoud nodig. Verder zijn deze carports ijzersterk: de deuren zijn gemaakt van superkrachtig aluminium en bijna niet stuk te krijgen.
Sectionale garagedeuren
Een fraai alternatief voor de duoport zijn sectionaaldeuren. Deze deuren nemen praktisch geen ruimte in, omdat de deurpanelen tijdens het openen onder een kleine hoek kantelen.
Verder zijn deze deuren van stevig staal gemaakt, waardoor ze lang mooi blijven. De deuren van een sectionaaldeur zijn dubbelzijdig geïsoleerd en bovengemiddeld inbraakwerend. Dat komt omdat er geen handgrepen zijn en de motor (bij de betere merken) een pin bevat die de deur op slot zet.
Kanteldeuren
De laatste deur die we bespreken is de kanteldeur of kiepdeur. Deze deur wordt handmatig omhoog getrokken of via een elektrische bediening geopend en kiept dan de garage in. Daar schuift de deur dan weg op plafondhoogte.
Dit klassieke type deur voor garages is dubbel geïsoleerd. Nadelig is dat de deuren bij het openen en sluiten door het kantelen veel ruimte in beslag nemen. Ruimte die je dus kwijt bent. Ook kan de auto bij het inrijden niet vlak voor de deur gezet worden, omdat de deur anders niet open kan klappen.
Garagedeuren nog beter beveiligen tegen inbraak? Dat doe je zo!
De moderne generatie deuren voor garages is bovengemiddeld beveiligd tegen vandalisme en inbraak. Zo zijn deuren van goede leveranciers vaak voorzien van veiligheidssloten met een meerpuntssluiting.
Dit betekent dat het voor inbrekers lastig is om het slot te slopen. Toch is het aan te raden om voor extra beveiliging te kiezen om het inbrekers nog wat moeilijker te maken om via jouw garage naar binnen te komen.
Kies bijvoorbeeld voor extra sluitingen aan de binnenzijde van de garage, die een Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben. Of laat je adviseren door de leverancier van de garagedeur.
Verder is het verstandig om de garagedeur aan de voorkant goed te verlichten met een buitenlamp. Een goed verlichte oprit en deur heeft op mensen met slechte bedoelingen vaak al een voldoende afschrikwekkend effect.