Geen zege, maar horrorcrash voor autocoureur Newman in Daytona 500

0
206

In de laatste ronde leek de zege in de prestigieuze Daytona 500 hem niet meer te kunnen ontgaan. Autocoureur Ryan Newman voerde het veld aan op de ovalen baan in Florida en maakte zich op om de hellende bocht in te sturen.

Nog twee bochten ongeschonden doorkomen en het feest kon beginnen.

Maar op dat moment voelde de 42-jarige Amerikaan, bijgenaamd ‘Rocket Man’, een duwtje tegen de achterkant van de bolide. Meteen was de auto onbestuurbaar.

Newman knalde op hoge snelheid tegen de muur en werd op zijn kop weer in de baan geslingerd. En daarmee was het leed nog niet geleden. In de vonkenregen die het metaal op het asfalt veroorzaakte werd Newman nog een keer aangereden.

Dit keer werd hij in de flank geraakt door Corey Lajoie en opnieuw vloog de Ford van Newman door de lucht.

Zwaargewond, maar niet in levensgevaar

De race werd na de afschuwelijke crash stilgelegd, terwijl de hulpdiensten zich ontfermden over Newman. De coureur, die in 2008 al eens won in Daytona, werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

Inmiddels heeft zijn team Roush Fenway Racing in een verklaring laten weten dat de verwondingen van Newman ernstig zijn, maar niet levensbedreigend.

Denny Hamlin profiteerde van de chaos en boekte zijn tweede zege op rij in Daytona Beach. Hamlin klopte Blaney met een marge van 0,014 seconde, het op één na kleinste verschil in de historie van de Daytona 500.

Voor Hamlin was het zijn derde triomf in deze race: ook in 2016 en 2019 mocht hij het zegegebaar maken.

Trump gaf startsein

President Donald Trump had zondagnacht al het startsein gegeven voor ‘The Great American Race’ met de vertrouwde woorden: “Gentlemen, start your engines” (Heren, start uw motoren).

Even daarvoor reed hij zelf een rondje op het circuit met zijn gepantserde dienstauto, bijgenaamd ‘The Beast’.

Vanwege overvloedige regenval werd de race zondag na 20 van de 200 ronden gestaakt en uitgesteld naar maandag.

In de NASCAR-klasse, waar de snelheid gemiddeld ruim boven de 300 kilometer per uur ligt, wordt vanwege de veiligheid niet gereden in de regen.

Op de baan van Daytona ligt de gemiddelde snelheid rond de 250 kilometer per uur. Vanwege de smalle baan moeten de coureurs er sinds 1987 er namelijk met een snelheidsbegrenzer rijden.

Herverkiezing

Na George W. Bush was Trump hij de tweede president die de vooral bij Republikeinse kiezers immens populaire autorace in Florida bijwoonde.

In 2004 deed Bush dat in het kader van zijn herverkiezingscampagne. Ook Trump hoopt in het najaar herkozen te worden als president.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 20 =