Groen licht voor proeven met publiek zonder anderhalve meter afstand

0
258

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft onder voorwaarden ingestemd met het draaien van proeven, waarbij voetbalfans binnen anderhalve meter van elkaar kunnen zitten.

Vanaf half januari, mits de besmettingscijfers naar beneden zijn gegaan, zouden de eerste experimenten uitgevoerd kunnen worden. Het gaat om testen bij eerstedivisieclubs NEC Nijmegen en Almere City.

Beperkt toestaan supporters is ander verhaal

Volgens de KNVB moeten deze proeven voor meer publiek niet verward worden met een andere ambitie, namelijk het toestaan van beperkte aantallen supporters. Vorige week ging de voetbalsector hierover nog in gesprek met minister Van Ark.

Bij eventuele versoepelingen van het kabinet zou er mogelijk weer gespeeld kunnen worden met (beperkt) publiek. Daar komen halverwege januari dus nog de proeven in Almere en Nijmegen bovenop.

Supporters binnen anderhalve meter van elkaar het stadion in loodsen zal geen routineklus zijn. Details moeten nog uitgewerkt worden, maar het idee is grofweg dat iedere bezoeker zich eerst laat testen en vervolgens in diverse vakken met verschillende bubbels terechtkomt. Ook liggen er plannen om de fans tijdens de wedstrijd en in de dagen erna te blijven monitoren.

“Dit alles om te bezien of dit tot een veilig evenement kan leiden”, zegt Keijzer. “Er wordt natuurlijk wel aan mensen gevraagd of ze dit willen, maar ik denk dat heel veel voetbalsupporters snakken naar het bezoeken van een wedstrijd van hun favoriete club”.

Voetbalbranche ambitieus

Volgens Keijzer heeft de voetbalbranche haar laten weten dat er ambitie is om proeven te draaien op meerdere plekken. De KNVB bevestigt dat het gaat om NEC Nijmegen en Almere City.

Opvallend zijn de verschillende bubbels waarmee gewerkt wordt van circa drie keer vijfhonderd mensen per vak. Iedere groep mensen heeft zijn eigen voorschriften.

“Per bubbel moet bekeken worden wat je wel en niet kunt doen”, zegt Keijzer. Als voorbeelden geeft ze het wel of niet dragen van mondkapjes. Het wel of niet applaudisseren. Het wel of niet juichen.

“Het zijn echt verschillende manieren die we gaan bekijken om te bezien of dit veilig kan en wat de effecten zijn”, zegt de staatssecretaris.

Komende periode werken Almere City en NEC samen met de gemeenten en de KNVB verdere details uit, zoals de vraag hoe en waar er precies getest wordt, hoe de vakken precies ingedeeld worden en welke taken een zeskoppig projectteam op zich gaat nemen.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here