Groenewegen wil overal scoren: ‘Dat is het doel, hè’

0
473

Het wielerseizoen is nog jong, maar Dylan Groenewegen heeft al vijf overwinningen achter zijn naam staan. Zo excelleerde hij in Parijs-Nice met twee fraaie sprintzeges en woensdag liet hij de concurrentie z’n hielen zien in de Driedaagse Brugge-De Panne, de voorjaarswedstrijd die dit jaar aan de WorldTour is toegevoegd. “Dat is ook het doel, hè: overal scoren.”

Die concurrentie was bepaald niet misselijk in de Belgische koers: op het podium werd Groenewegen geflankeerd door Fernando Gaviria en Elia Viviani. Beide sprintkanonnen hadden Parijs-Nice overgeslagen, maar kwamen er desondanks niet aan te pas tegen de ontketende Jumbo-Visma-coureur. “Het is zeker een heel mooi podium dat ik hier versla”, vindt ook de Amsterdammer.

De ploegleiding had op het laatste moment zijn programma omgegooid. Geen klimwerk in de Ronde van Catalonië, maar ervaring opdoen in Milaan-Sanremo en vervolgens door naar de eendagswedstrijden in België. “We kwamen hier om te winnen. Ik ben heel blij dat dat gelukt is.”

Gekkenhuis

Dat klinkt simpeler dan het daadwerkelijk was. “Op vijftien kilometer voor het einde zat ik achter een valpartij. Ik reed bijna als laatste in het peloton. Een paar jongens van de ploeg hebben op mij gewacht om mij weer naar voren te rijden. Ik zat op tijd weer voorin. Het was dus een beetje een gekkenhuis, maar ik heb het tot een goed einde weten te brengen.”

Met verve zelfs. Groenewegen zat in het wiel van Gaviria en sprong er in de laatste meters overheen alsof de Colombiaan stilstond. Het verbaasde hem niet eens. “Ik weet dat ik heel hard train en een paar heel sterke jongens om mij heen heb”, betrekt hij zijn ploeggenoten bij het succes. “Viviani en Gaviria zijn heel goede renners, maar ik weet dat we ze kunnen verslaan. En dat hebben we vandaag gedaan.”

Dat belooft wat voor Gent-Wevelgem, dat voor komende zondag op de agenda staat. “Die wil ik het liefst ook winnen”, windt de spurter geen doekjes om zijn ambities. “Maar ik weet ook dat Gent-Wevelgem een heel zware koers gaat worden, normaal gesproken iets te zwaar voor mij. Maar ik vind het gewoon heel mooi om die koers te rijden.”

Gele shirtjes

Mike Teunissen was een van de mannen op wie Groenewegen kon terugvallen in de beslissende fases van de wedstrijd. De van Sunweb overgekomen renner toont zich na afloop uiteraard ook zeer content. “Die laatste paar kilometer waren erg hectisch. Maar als je dan drie, vier gele shirtjes om je heen ziet rijden, is dat toch lekker voor de moraal.”

Groenewegen maakte het op voorbeeldige wijze af. “Loon naar werken inderdaad”, aldus Teunissen. “Hij gaat ongetwijfeld nog vaak genoeg geklopt worden, maar dit was een mooie, en eentje die telt ook.”

Vrijdag wacht de E3 BinckBank Classic, een wedstrijd waarin Wout van Aert als belangrijkste Jumbo-Visma-troef van start gaat, maar ook Teunissen met de besten mee zou moeten kunnen. “We hebben wel een aantal jongens die daar de finale kunnen rijden. En daar hoop ik ook bij te zijn en van daaruit iets moois te kunnen laten zien. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan.”

Vorig jaar finishte hij in dienst van Sunweb als tweede in Dwars door Vlaanderen, als achttiende in de Ronde van Vlaanderen en als elfde in Parijs-Roubaix. “Deze weken zijn eigenlijk wel het voornaamste voor mij. Ik voel me ook goed. Dat is een goed teken. Laat maar komen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here