Handbalsters naar WK-finale na thriller tegen Rusland

0
340

De Nederlandse handbalsters hebben op sensationele wijze de finale bereikt op het WK in Japan. In een ontzettend spannende halve finale tegen Rusland, waarin het lang gelijk opging, was de ploeg van Emmanuel Mayonnade uiteindelijk met 33-32 te sterk voor de olympisch kampioen.

In de finale speelt Nederland zondag tegen Noorwegen of Spanje.

De twee ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Rusland, dat op het WK nog geen wedstrijd verloor, had het voor het eerst in het toernooi echt moeilijk. In het grootste deel van de eerste helft had Nederland een kleine voorsprong; bij rust stond het 16-16.

In de tweede helft ontliepen de twee ploegen elkaar ook nauwelijks. Een minuut voor tijd stond het nog 32-32. In de slotseconden was het Laura van der Heijden die de verlossende bal binnenwerkte, waarna de slotaanval van de Russinnen vastliep in de uitstekende Oranje-defensie.

Nederland had vooral de handen vol aan de kleine Anna Vjachireva, een van de acht Russische ploeggenoten van Lois Abbingh bij haar clubteam Rostov, die goed was voor elf treffers. De ervaren Abbingh (8) en Estavana Polman (9) waren bij Oranje het meest trefzeker.

Het is de tweede keer dat Nederland de finale van een wereldkampioenschap bereikt. Op het WK van 2015 schopte de ploeg het ook tot de strijd om het goud: toen verloor Nederland de finale van Noorwegen. Oranje stond voor de zesde keer in een halve finale op een groot toernooi.

Zes keer gewonnen, drie keer verloren

De ploeg van Emmanuel Mayonnade begon het WK bijna twee weken gelden met een verliespartij tegen Slovenië; daarna volgden in de poulefase makkelijke zeges op Angola en Cuba. Oranje won ook de cruciale wedstrijd tegen Servië en boekte voor het eerst in twintig jaar weer een overwinning op Noorwegen met fraai, dynamisch en snel handbal.

In de hoofdfase liet de Nederlandse ploeg de kans op een WK-medaille weer bijna uit de handen glippen; er werd verloren van Duitsland en Denemarken, maar dankzij de zege tegen Zuid-Korea en wat geluk behaalde Oranje toch weer de halve finales.

Finale zondag om 12.30 uur

De tegenstander van Nederland in de finale is nog niet bekend. Om 12.30 uur spelen Noorwegen en Spanje de andere halve finale.

Zondag staat de finale om 12.30 uur op het programma. De winnaar van het WK plaatst zich ook voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 4 =