Herinneringen aan Maradona: ‘Had het geluk dat ik er al die jaren bij was’

0
332

In de afgelopen dagen werden er na het overlijden van Diego Maradona vele herinneringen opgehaald aan de legendarische Argentijn. Herinneringen aan ontmoetingen op het veld, buiten het veld, in finales, tijdens oefenwedstrijden.

De radiouitzendingen van Langs de Lijn en Omstreken werden fraai opgefleurd met anekdotes van voetbalprominenten. Een overzicht.

Arie Haan

Arie Haan stond als coach van het Duitse VfB Stuttgart in 1989 in de UEFA Cup-finale tegen het Napoli van Maradona. Daar dacht hij ook meteen aan toen hij hoorde dat Maradona was overleden.

“Die herinneringen kwamen direct boven. Er ging wel wat door me heen. Als Stuttgart hebben we het toen goed gedaan (Napoli won over twee wedstrijden met 5-4). Het waren twee legendarische wedstrijden, vooral omdat je tegen een fantastisch elftal speelde. Daar wordt nu nog over gepraat.”

De grootsheid van Maradona als voetballer staat voor Haan buiten kijf. “Hij was een eenling aan de top. Individueel was hij de allerbeste. Daar kun je altijd over discussiëren. Maar de manier waarop hij speelde. Hij kon zo goed voetballen.”

David Endt

David Endt is naast sportjournalist en schrijver ook kenner van het Italiaanse voetbal. Endt zat woensdagmiddag thuis en hoorde het nieuws van een Italiaanse vriend die hem een bericht stuurde met de tekst: ‘Morto Diego’.

Endt ontmoette Maradona één keer. “Die ontmoeting is één moment in alle herinneringen aan Maradona. Daarvoor zit een fundament aan herinneringen en beelden die je verzamelt in alle jaren dat ik hem heb zien voetballen. Dat komt dan bij elkaar.”

Aan de ontmoeting van ongeveer drie kwartier bewaart Endt warme herinneringen. “De man heeft hele bijzondere dingen gedaan, maar was ook een heel normaal, simpel mens. Met eigen emoties en gedachten”, steekt Endt een boeiende monoloog af.

“Maradona had dat beetje extra wat mensen hun harten nog sneller liet kloppen. Hij zat vol met de mystiek van het spel en de magie van het voetbal.”

Johnny Rep

Johnny Rep verloor in 1978 met Nederland de WK-finale van Argentinië. Een jaar later troffen de twee landen elkaar weer tijdens een jubileumwedstrijd van de FIFA, met een jonge Maradona bij de Argentijnen. Destijds nog onbekend voor de voetbalwereld, al wisten Rep en zijn teamgenoten wel wat van hem af.

“We wisten wel dat hij een talent was, maar hadden hem nog nooit zien spelen. Dat ging toen allemaal anders. Maar zijn talent werd toen wel duidelijk.

De jonge Maradona kwam na afloop van de wedstrijd naar Rep om shirtje te ruilen. “Ik was destijds bekender dan hij was, denk ik.” Na zijn profcarrière trainde Rep nog in het shirt, maar raakte het later kwijt. “Hij is gepikt van me. Maar toentertijd was ik niet zo bezig met die shirtjes.”

Theo Reitsma

Oud-voetbalcommentator Theo Reitsma voorzag vele wedstrijden van Maradona van commentaar, waaronder de beroemdste van allemaal: Argentinië-Engeland op het WK van 1986 met de handsgoal en de beroemde solo.

“Ik dacht niet gelijk aan dat moment, dat is overdreven. Deze man heeft zo goed gevoetbald en had zo’n turbulent leven. Als je een paar wedstrijden hebt gezien op grote toernooien, die volg je dan ook”, aldus Reitsma.

Volgens Reitsma liep Maradona als een rode draad door zijn werk als commentator. “Ik zag hem voor het eerst tijdens de interland tussen Nederland en Argentinië in ’79. Toen zag je al dat het een weergaloze voetballer was en dat werd in de jaren erna vreselijk onderstreept. Ik had het geluk dat ik er in al die jaren bij was.”

In 2017 trok sportmarketeer Bob van Oosterhout een paar dagen op met Diego Maradona toen die coach was van FC Fujairah en op trainingskamp was in Nederland.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here