Honderd jaar voetbal in Volendam: van Victoria tot ‘Heen en Weer’

0
323

Voor de tiende keer met de botter ‘Heen en Weer’ door Volendam, in het jaar waarin 100 jaar voetbal in het dorp wordt gevierd. Hoe mooi zou dat zijn geweest? Helaas voor FC Volendam, dat als periodewinnaar recht had op deelname aan de play-offs om promotie, dwarsboomde het coronavirus dit droomscenario.

Maar feest is het dit jaar evengoed bij ‘het andere Oranje’. Woensdagavond speelde de proftak van FC Volendam een speciale jubileumwedstrijd tegen de amateurtak, RKAV Volendam. Compleet met jubileumshirts met daarop een speciaal ‘100 jaar Volendam’-logo.

“We wilden heel graag een ouderwetse open dag, met alle artiesten erbij. Normaal gesproken is dat een spektakel, maar dat gaat nu helaas niet”, zegt Keje Molenaar. De oud-speler van FC Volendam houdt zich sinds anderhalf jaar bezig met het technische beleid van de club. Net als veel voormalige spelers die uiteindelijk terugkeren bij hun club.

“Volendam is een klein, gesloten dorpje waar iedereen elkaar kent. Dan kom je ook altijd weer met elkaar in contact. Het bloed kruipt, om het zo maar te zeggen. Anderhalf jaar geleden hebben Wim Jonk, Jan Smit en ik elkaar gevonden. ‘Laten we kijken of we de club weer nieuw leven in kunnen blazen’, zeiden we tegen elkaar.”

Voor de aftrap van de oefenwedstrijd tussen FC en RKAV Volendam galmen de spelersnamen door het stadion. “Tol, Plat, Visser…” Het zijn de bekende Volendamse namen. Molenaar: “Dat is toch mooi? Volgens mij vinden mensen buiten Volendam dat ook leuk om die ouderwetse namen te zien. “Karregat, Kwakman, Veerman, Schilder… Het is iets om trots op te zijn.”

Vanaf de tribunes wordt instemmend geknikt. Keurig verspreid over twee tribunes, geheel volgens het coronaprotocol, zien de fans de de profs onder leiding van Wim Jonk met 5-0 winnen. “Blij dat er weer een Volendammer aan het roer staat. Dat is het beste en zo hoort het ook”, zo klinkt het her en der.

In de fanshop tellen de medewerkers het geld. De jubileumshirts zijn als zoete broodjes over de toonbank gegaan. Het leeft in Volendam. “Voetbal is, na zwemmen, het eerste dat je hier leert als klein kind. Om voetbal kun je niet heen als je hier bent geboren of als je hier komt wonen”, vertelt een steward.

Molenaar geniet, ondanks de beperkte omstandigheden, met volle teugen van het jubileumduel. “Deze club is bijzonder. Zo’n relatief kleine gemeenschap, maar zolang het betaald voetbal bestaat is Volendam er al bij. En ook nog grotendeels met spelers uit het eigen dorp. Dat is uniek.”

En die promotie? Die moet er dan dit seizoen maar komen. “Dat zou wel de slagroom op de taart zijn. Dat gaan we nastreven, dat zou prachtig zijn na honderd jaar”, aldus Molenaar.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here