Hyballa twijfelde over NAC, maar: ‘Welke club is géén trainerskerkhof?’

0
240

“Ich bin wieder da”, beaamt Peter Hyballa. De Duitser keerde maandag terug in het Nederlandse voetbal, bij het immer onrustige NAC. Hyballa moet de matig presterende Bredanaars binnen anderhalf jaar terug naar de eredivisie loodsen.

Moet, inderdaad. Van de club en bovenal van Hyballa zelf. “Ik wil promoveren. Dat is een eis aan mezelf. Als ik binnen anderhalf jaar niet promoveer, ga ik weg. Ik verlang van mijn spelers dat ze uit hun comfortzone gaan, dan kan ik niet zeggen: jaaa, ik kijk wel een beetje…”

“Ik heb de jongens ook gezegd: ik ben geen stomme idioot, tien punten achterstand (op de derde plaats, die momenteel rechtstreekse promotie betekent, red.) is veel, maar we moeten vrijdag gewoon direct knallen.”

Het is Hyballa ten voeten uit: geen blad voor de mond, zichzelf niet sparend en altijd goed voor een opmerkelijke uitspraak in zijn karakteristieke Nederlands met Duits accent.

Trainerskerkhof

Wat te denken van deze, als antwoord op de vraag of de bestuurlijke chaos bij NAC hem aan het twijfelen bracht: “Ik heb daarover nagedacht, maar welke club is eigenlijk géén trainerskerkhof meer?”

“Iedere club ontslaat de trainers heel snel”, vervolgt Hyballa. “Dat is onze job. Natuurlijk, ik weet dat deze club de laatste vijf jaar vijf trainers heeft gehad. Dus ontslag kan ook mij gebeuren, maar dat is onderdeel van het vak.”

Met Peter Hyballa keert een kleurrijk persoon terug naar Nederland:

Hyballa kan het weten, blijkt uit zijn verhaal over hoe hij bij NAC belandde. “Het was voor mij ook verrassend dat ik nu in Breda sta en niet in Streda”, grapt de 44-jarige Duitser, verwijzend naar zijn vorige club DAC 1904 uit het Slowaakse Dunajská Streda.

“We werden tweede, ik was recordtrainer van de club en speelde een goede stijl met een topteam. Het enige was dat ik tegen de eigenaar zei dat ik mijn aflopende contract niet wilde verlengen.”

Dat had hij beter voor zich kunnen houden. Hyballa: “Op 3 januari kreeg ik een belletje dat ze direct met een nieuwe trainer in zee gingen, daar had ik niet op gerekend.”

Tiki-taka-team

NAC nam direct na Hyballa’s op non-actief stellen contact op en een maand later zat hij in Breda. Daar trof hij “een jong en gretig team”, maar tevens een ploeg met de nodige gebreken.

“Dit is meer een tiki-taka-team, zo’n beetje zaalvoetbal. Ze hebben heel veel de bal, maar er komt nog niet zoveel uit. Het rendement moet omhoog.”

Aan Hyballa de schone taak dat voor elkaar te krijgen.

Tom Van den Abbeele, technisch directeur van NAC, is in zijn nopjes met de aanstelling van Hyballa:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − zeventien =