IFAB grijpt in: geen gele kaart voor snelle keepers bij penaltyserie

0
394

Er was veel om te doen de afgelopen week; keepsters die op het WK voetbal voor vrouwen bij een strafschop niet meer op hun lijn stonden. Volgens de regels moet een doelverdediger met één voet op de lijn blijven staan.

In Frankrijk werd enkele keren ‘rucksichtslos’ ingegrepen door de VAR. Onder meer door Danny Makkelie: strafschop opnieuw nemen en een gele kaart voor de keepster. Nigeria verloor door de beslissing van de VAR met 1-0 van Frankrijk.

Besluit

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft vandaag besloten dat keepsters die tijdens de strafschoppenserie te vroeg van de lijn komen niet bestraft hoeven te worden met een gele kaart. De IFAB verleent hiervoor een tijdelijke dispensatie, op verzoek van wereldvoetbalbond FIFA.

“De straf in de vorm van een gele kaart moet voor de keeper een afschrikkende werking hebben. Maar in wedstrijden waarin de VAR wordt gebruikt, is de videoscheidsrechter al een groot afschrikmiddel voor keepers, omdat ze weten dat iedere overtreding gezien wordt”, aldus de verklaring van de IFAB.

Door gebruik van de VAR is de kans groter dat een keepster eruit wordt gestuurd door een tweede overtreding tijdens de strafschoppenserie. Tijdens de wedstrijd mag een weggestuurde doelman worden vervangen.

Tijdens de strafschoppenserie is dat echter niet geoorloofd, waardoor op dat moment een speler de vervangende keeper moet worden.

Volgens de FIFA is het wegsturen tijdens de penaltyserie daarom niet nodig en maakt het de wedstrijd oneerlijker als de keeper dan wordt weggestuurd.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here