Jan Mulder viert 75ste verjaardag en blijft leven alsof hij 20 is

0
347

Jan Mulder hield en houdt vele ballen hoog en lijkt nog lang niet versleten. Elke dag proost hij op het leven. Zo ook vandaag op zijn 75ste verjaardag, met zijn geliefde Johanna. In zijn herenboerderij in het Groningse Nieuwolda.

Dat Mulder een begenadigd voetballer was, weet misschien alleen de oude generatie. De geboren Groninger maakte in 1965 de opmerkelijke overstap van de Winschoter voetbalvereniging WVV 1896 naar de Belgische topclub Anderlecht.

In Brussel maakte de sterke en technische aanvaller jarenlang furore.

Mulder veroverde met Anderlecht vier landstitels en deed dat in zijn laatste seizoen in het paarswit in het gezelschap van Rob Rensenbrink. Op zaterdagmiddag 25 januari van dit jaar zou Mulder op bezoek gaan bij zijn oud-ploeggenoot.

Toen Mulder die zaterdag de vrouw van Rensenbrink belde om de afspraak te bevestigen, kreeg hij te horen dat het geen zin meer had. Rensenbrink was overleden, zoals Mulder al meerdere oud-ploeggenoten zag gaan.

Overgang naar Ajax

In 1972 vertrok Mulder naar Ajax en speelde hij samen met een andere grootheid in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, de grootste, Johan Cruijff. Mulder zag Ajax nog grote successen vieren, maar had daarin zelf door een knieblessure nauwelijks een aandeel.

Mulder zette in 1975 vanwege die knieproblemen een punt achter zijn loopbaan. Ook buiten de lijnen toonde Mulder daarna zijn talent en bleek hij creatief. Ongrijpbaar. Hij werd columnist, schrijver, acteur en tv-persoonlijkheid, ook al heeft hij een hekel aan die laatste benaming.

Merkwaardig afscheid van Cruijff

Op 24 maart 2016 overleed Johan Cruijff. Het werd in meerdere opzichten een onvergetelijke dag voor Mulder. Die zou in De Wereld Draait Door aanschuiven om te praten over Cruijff. In plaats daarvan belandde hij in het ziekenhuis.

Een kwartier voor de uitzending van DWDD werd Mulder getroffen door een TIA, een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een bijna-dood-moment, maar Mulder laat zich er niet door ontmoedigen.

Zoals Mulder in 2017 in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder zei: “Ik leef zoals ik 20 was. Om Harry Mulisch te citeren: dat ik dood ga, moet nog maar bewezen worden.”

Schrijver Harry Mulish overleed op 30 oktober 2010, maar Mulder blijft zich op 75-jarige leeftijd verzetten tegen de dood. Hij blijft genieten en zoekt verder naar het eeuwige leven.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here