Judoka Franssen grijpt bronzen WK-plak na winst op Vermeer

0
388

Judoka Juul Franssen heeft tijdens de WK in Tokio brons veroverd in de klasse tot 63 kilogram. De 29-jarige Franssen versloeg in een Nederlands onderonsje Sanne Vermeer. Een waza-ari was genoeg voor de overwinning. Het is voor Nederland de eerste medaille tijdens deze WK.

Beide Nederlandse judoka’s maakten al de hele dag een uitstekende indruk. Franssen, vijfde op de wereldranglijst versloeg onder anderen Martyna Trajdos (de nummer zes van de wereld) en bood in de halve finales de Franse vedette Clarisse Abegnenou prima tegenstand.

Abegnenou, titelverdedigster in Tokio, nam Franssen na tweeënhalve minuut in de houdgreep, maar één seconde voor die een ippon opleverde, draaide Franssen zich eruit (waza-ari). Dat halve punt bleek uiteindelijk beslissend.

‘Hoor bij wereldtop’

Franssen, die vorig jaar ook al brons pakte tijdens de WK, was na afloop tevreden met haar derde plek. “In heb in één jaar tijd twee bronzen plakken gepakt. Daar ben ik heel blij mee. Ik hoop hier volgend jaar ook met een glimlach te staan”, doelde de judoka op de Olympische Spelen die volgend jaar ook in Tokio zijn.

“Deze overwinning is voor mij een bevestiging. Ik heb laten zien dat ik bij de wereldtop hoor en dat ik deze plaats verdien”, aldus Franssen.

Vermeer verloor in haar kwartfinale van de verliezend finaliste van vorig jaar, Miku Tashiro, en werd zodoende verwezen naar de herkansingen.

Daarin liet Vermeer twee knappe waza-ari’s zien tegen Gabhkhaid Bold uit Mongolië, waarna ze Franssen trof en in hun derde onderlinge duel uiteindelijk aan het kortste eind trok.

Abegnenou opnieuw te machtig

Aan het eind van de dag stonden net als vorig jaar Abegnenou en Tashiro in de finale. Daarin was het goud – net als in 2018 – voor de Française.

Daarvoor moest ze wel ruim elf minuten judoën, want Abegnenou en Tashiro gaven elkaar geen duimbreed toe. Pas diep in de verlenging wist de Française de Japanse op de zij te gooien.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here