Jury Sportgala zegt niks over niet-genomineerden: ‘Willen sporters eren’

0
226

De nominaties voor het Sportgala zijn bekend en dat levert altijd weer discussie op. Oud-volleyballer Bas van de Goor, voorzitter van de vakjury die de genomineerden kiest, wil echter niet ingaan op namen van sporters die zijn afgevallen.

“Die discussie blijft aan tafel”, zegt hij. “De bedoeling is dat we sporters eren. Daarom willen we wegblijven van argumenten waarom de een beter is dan de ander. Mensen moeten er vertrouwen in hebben dat wij tot een afgewogen besluit zijn gekomen.”

Van de Goor, 295-voudig international, gaat verder: “Er zijn winnaars en er zijn mensen die net niet op het podium komen. Dat geeft stof tot discussie. Hopelijk krijgen degenen die het niet halen zo veel aandacht van de media dat zij toch gewaardeerd worden.”

De jury voelt bij zijn keuzes de druk vanuit de sportwereld. Van de Goor: “Ik heb diabetes. Stress is bloedsuikerverhogend, ik heb mijn meter behoorlijk zien oplopen. We weten van te voren dat we mensen gaan teleurstellen die in hun sport het maximale hebben bereikt.”

Lastigste categorie: Sportman van het Jaar

De categorie Sportman van het Jaar zorgde voor de meeste discussie aan de jurytafel. Onder anderen judoka Noël van ‘t End trok daarbij aan het kortste eind, ook al werd hij in Tokio – de bakermat van zijn sport – op imponerende wijze wereldkampioen.

Van de Goor: “Dat is het zwaarste, mensen niet kiezen die fantastisch gepresteerd hebben. Iemand bij de topdrie zetten is goed te doen, maar het is veel lastiger om iemand er weer uit te halen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =