Jury UCI zet Martin en Rowe uit Tour de France

0
452

Tony Martin van Jumbo-Visma en Team Ineos-renner Luke Rowe zijn uit de Ronde van Frankrijk gezet. Dat besliste de jury van wielerunie UCI naar aanleiding van de onenigheid die beide coureurs woensdag in de zeventiende etappe hadden.

Op veertien kilometer van de streep in Gap bakkeleiden Martin en Rowe. Beide ploegen wilden rechts van de weg hun treintje formeren, maar reden daarbij elkaar in de weg.

Bekijk in onderstaande video het akkefietje tussen Martin en Rowe.

In de eerste reactie noemt Ineos-baas Sir Dave Brailsford het een “zware beslissing”. Rowe zegt dat het hem spijt “de jongens te moeten laten vallen”.

De UCI heeft verder nog geen details bekendgemaakt.

Belangrijke helpers

Het vertrek van Martin en Rowe is een hard gelag voor beide ploegen. De coureurs waren belangrijke helpers voor hun kopmannen, Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) en Geraint Thomas en Egan Bernal (Team Ineos).

Direct na de finish, toen het nieuws van de diskwalificaties nog niet bekend was, reageerden de renners van beide ploegen op de gebeurtenissen.

De twee coureurs in kwestie reageerden bij aankomst kort maar krachtig. Martin deed het af als “het was niets” en Rowe zei dat dergelijke gebeurtenissen bij wielrennen horen. “We reden de laatste kilometers gewoon samen en we hebben elkaar de hand geschud na de finish”, aldus de Welshman tegen het Britse ITV.

Ongepast

Volgens Laurens De Plus van Jumbo-Visma was het snel uitgepraat en zijn er geen ruzies ontstaan. “Wij reden rechts en zij duwden ons uit onze trein. Zoiets gebeurt wel vaker en nu is het op beeld. Het zag er ‘straffer’ uit dan dat het was.”

Bekijk hier de reactie van Steven Kruijswijk, Laurens De Plus en Mike Teunissen over het akkefietje tussen Jumbo-Visma en Team Ineos:

Mike Teunissen reed ook vooraan en zag dat Ineos naar rechts wilde. “Ze mogen overal naartoe en overal rijden, maar wij reden al rechts. Ze konden niet door ons heen.”

Kruijswijk reageerde luchtig op het voorval. “Ineos vond het blijkbaar niet leuk dat wij daar reden. Een beetje irritatie, dat heb je soms. Misschien was het de hitte.”

‘Niet veel geks’

Ook de kopman van Ineos, Geraint Thomas, vond de gebeurtenis niet bijzonder. “Iedereen wil hun leider voorin hebben, dus ze deden gewoon hun werk. Er gebeurde dus niet veel geks.”

Bekijk de reactie van Thomas over het gebakkelei tussen Jumbo-Visma en Team Ineos:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here