Kamminga pakt ook op 100 meter schoolslag goud

0
389

Arno Kamminga heeft in Glasgow op de EK kortebaanzwemmen op grootse wijze zijn tweede gouden medaille veroverd. Na de winst op de 200 meter schoolslag was het ook raak op de halve afstand.

Kamminga, die ook al brons pakte op de 50 meter schoolslag, gold niet als de favoriet voor het goud. De Wit-Rus Ilja Sjymanovitsj had de finale als snelste bereikt. Sterker nog: met 55,89 zwom hij een Europees record.

Ook nu ging Sjymanovitsj als snelste weg, maar met een ijzersterke laatste baan wist Kamminga toch nog het goud te pakken. Met een verbetering van zijn nationale record (van 56,20 naar 56,06) gaf hij zijn zege extra glans.

Weer brons voor Heemskerk

Femke Heemskerk veroverde op de 200 meter vrije slag het brons. Eerder deed ze dat al op de halve afstand.

De 32-jarige Heemskerk pakte in 2010 haar laatste individuele Europese titel. Dit keer bereikte ze als snelste de finale, maar de concurrentie zat haar dicht op de hielen. Dat bleek wel in de zeer spannende finale.

De Duitse Annika Bruhn ging er als een komeet vandoor, maar werd na 150 meter bijgehaald door Federica Pellegrini en Heemskerk.

De Italiaanse bleef Heemskerk voor, maar had geen antwoord meer op de enorme versnelling van Freya Anderson, die in de laatste meters zowel Pellegrini als Heemskerk nog voorbij schoot.

Touissant als favoriet naar finale

Kira Toussaint plaatste zich overtuigend voor de finale van de 50 meter rugslag. Met een tijd van 25,75 was ze het snelst van allemaal en verbeterde ze haar Nederlands record met 0,04.

Toussaint, al goed voor een gouden plak op de dubbele afstand en de estafette, was meer dan een halve seconde sneller dan de rest. De Deense Julie Kepp Jensen moest 0,56 toegeven.

De finale van de 50 meter rugslag is vanavond om 19.44 uur.

Joeri Verlinden wist zich niet voor de finale van de 50 meter vlinderslag te plaatsen. De Nederlander klokte in de halve finales met 22,97 de veertiende tijd.

Daarmee was hij wel sneller dan in de series. Met een tijd van 23,10 glipte hij in de ochtend ternauwernood door naar de volgende ronde.

63ste titel voor Hosszú

Katinka Hosszú is weer een gouden plak rijker. Op de 200 meter wisselslag was ze alles en iedereen te snel af. Met haar vierde titel op de EK pakte de Hongaarse alleskunner haar 63ste goud op een internationaal titeltoernooi.

Hosszú is de wereldrecordhoudster en al zeven jaar ongeslagen op de 200 meter wisselslag. Met een tijd van 2.04,68 was ze de nummer twee bijna twee seconden te snel af. Die eer viel te beurt aan de Zwitserse Maria Ugolkova.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here