Keepster Van Veenendaal: ‘Naar PSV gekomen om prijzen te pakken’

0
260

Ze is nog altijd de beste keepster van de wereld. Ze was aanvoerder van het Nederlands elftal in de WK-finale tegen de Verenigde Staten, werd vervolgens uitgeroepen tot keepster van het toernooi en later ook tot keepster van het jaar 2019. Die status geldt zolang er geen opvolgster is aangewezen.

Des te opmerkelijker dat Sari van Veenendaal bij haar clubs in dezelfde periode meestal op de bank zat. En dus vond Van Veenendaal het na vier seizoenen Arsenal en één seizoen Atlético Madrid tijd om terug te keren naar Nederland. Haar keuze viel op PSV. “Als ik terugkom naar Nederland, kom ik om prijzen te pakken.”

De Nederlandse eredivisie is bezig met een opmars. Behalve Van Veenendaal besloten ook Stefanie van der Gragt (van FC Barcelona naar Ajax) en Mandy van den Berg (Van Valencia naar PSV) terug te keren. Voor de eerste twee liggen de Olympische Spelen in het verschiet en is speeltijd belangrijker dan ooit.

De 30-jarige doelvrouw denkt dat die kansen het grootst zijn bij PSV. “Ik denk dat de beste faciliteiten op dit moment bij PSV liggen. Ze hebben zich goed ontwikkeld de afgelopen jaren en met name vorig jaar hebben ze een goed seizoen gedraaid.”

De Eindhovenaren eindigden in de reguliere competitie bovenaan, maar moesten in de kampioensgroep van de play-offs genoegen nemen met een derde plek.

Focus op eigen niveau

De 66-voudig international wil zichzelf zowel binnen als buiten de lijnen laten gelden in Eindhoven. “Ik heb wel bepaalde ideeën over hoe we als team het beste kunnen presteren, maar ik verwacht ook wel van mezelf dat ik een rol op het veld heb. Ik heb wel wat ervaring natuurlijk en het is mooi als ik wat kan overbrengen op jonge speelsters.”

“Maar eerst focus ik me op het halen van mijn eigen niveau. Ik wil weer plezier krijgen in wat ik doe en goede prestaties neerzetten.” Van Veenendaal denkt daarbij ook veel te hebben aan de huidige selectie van PSV. “Er lopen een aantal speelsters rond met heel veel eredivisie-ervaring. Daar kan ik ook weer veel van leren. Daarnaast hebben we veel jonge talenten en een aantal speelsters met andere nationaliteiten. Al met al vind ik dat we een goede mix hebben.”

Met Atlético Madrid speelde ze nog voor een uitverkocht huis tegen Manchester City in de Champions League. Atlético won en boekte zo een plek in de kwartfinales tegen Barcelona. Vanwege de coronacrisis werden die kwartfinales uitgesteld, maar op 21 augustus staan beide ploegen tegenover elkaar in San Mamés in Bilbao.

Een duel tussen Lieke Martens en Van Veenendaal komt er voorlopig niet. PSV is wat dat betreft een flinke stap terug. Toch ziet Van Veenendaal dat PSV al een heel eind op weg is om een topsportorganisatie te worden. “De hele organisatie is daarmee bezig. Dat zie je aan alle faciliteiten waar we gebruik van kunnen maken.”

Ze is in elk geval niet teruggekomen naar Nederland om af te bouwen. “Daarvoor liggen er nog te veel mooie dingen in het verschiet. Niet alleen bij PSV, maar ook bij het Nederlands elftal.”

Eind 2019 ging presentator Gert van ’t Hof op bezoek bij Van Veenendaal in Madrid en blikte met haar terug op het succesvolle jaar 2019 en haar status bij Atlético Madrid.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here