Kelderman trapt door zonder frustratie na veelbesproken tactiek op Stelvio

0
267

Wilco Kelderman pakte donderdag voor het eerst in zijn carrière de roze leiderstrui in de Giro d’Italia, maar het ging na de finish niet alleen over die fantastische prestatie van de 29-jarige Nederlander. De tactiek van zijn ploeg (Sunweb) op de Stelvio zorgde bij menig wielerliefhebber namelijk voor gefronste wenkbrauwen.

Had Keldermans ploeggenoot Jai Hindley niet moeten wachten op zijn kopman toen die op de Stelvio moest lossen uit de groep favorieten? “Ik had het liever anders gezien”, zei Kelderman direct na de finish van de achttiende etappe, die gewonnen werd door Hindley.

Bekijk hier de beelden van de achttiende Giro-rit:

“Ik had liever gezien dat hij me had geholpen. Misschien, als hij had gewacht, had ik nog wat meer ruimte gehad in het klassement. Nu staat het allemaal vrij kort.” Kelderman heeft een voorsprong van twaalf seconden op Hindley in het algemeen klassement. Tao Geoghegan Hart staat op vijftien seconden van de Nederlander.

Ook vandaag staat de renners weer een pittige bergetappe te wachten. Wat de tactiek van Sunweb gaat zijn, is nog gissen. Zeker is wel dat er in de afsluitende tijdrit van zondag geen ploegentactiek nodig is. Dan staat Kelderman er alleen voor.

Voor de start van de negentiende etappe kon de 29-jarige Kelderman het al wat beter relativeren. “We hebben erover gesproken”, legde hij uit. “De frustratie was er in de koers, maar is nu wel weg. Ik heb gevochten voor wat ik waard ben om hier in het roze te staan en ik ga ervoor om het roze naar Milaan te brengen.”

Ook ploegleider Luke Roberts kwam vrijdag nog even terug op de teamtactiek van een dag eerder. “We hebben dit scenario aan de vooravond van de rit besproken. We wisten wat we moesten doen. Natuurlijk is het moeilijk voor Wilco op dat moment. We hebben hem gezegd om te blijven doorzetten en dat heeft hij fantastisch gedaan.”

Bekijk hier de reacties van Kelderman en Roberts:

Volgens Roberts staan alle neuzen weer dezelfde kant op bij Sunweb. “Zeker. Iedereen is blij. We zitten in een geweldige positie en hebben de beste kaarten in handen.”

‘Ontzettend goede job’

Marc Reef, ploegleider van Sunweb in de Vuelta, heeft het een en ander meegekregen van de situatie in Italië. “Wat ik gehoord heb, is dat ze voor de etappe ontzettend veel scenario’s hebben doorgenomen en dit is er een van geweest. Dat hebben ze gewoon aangehouden. Dus ze hebben daar een ontzettend goede job gedaan.

“Ik kijk met een ontzettend trots gevoel naar Italië”, aldus Reef. “Ze zijn daar heel goed bezig. We staan één en twee in het klassement, hebben de roze en witte trui (Hindley is de leider in het jongerenklassement, red.) en hebben een rit gewonnen. We hebben laten zien dat we de sterkste ploeg in koers zijn daar.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here