Kerstrapport PSV: ‘Ik geef PSV een 4, het is gewoon echt onvoldoende’

0
318

Met de gourmetlucht dichtbij en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe hebben Ajax, AZ, PSV en Feyenoord het gedaan? De vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen. Vandaag: PSV.

Tien punten achter koploper Ajax, trainer en clubicoon Mark van Bommel ontslagen en uitgeschakeld in de Europa League. Met weinig plezier zullen de Eindhovenaren, de huidige nummer drie in de eredivisie, afgelopen week aan het kerstdiner hebben gezeten. “Het is echt een tragisch verhaal”, zegt Vermeulen.

“Terwijl ze geweldig begonnen”, gaat Van Hooijdonk verder. “We waren in het begin allemaal superenthousiast over PSV, maar het is helemaal in elkaar gelazerd. Dat komt voor een groot deel door de blessures van Steven Bergwijn en Donyell Malen.”

PSV is volledig afhankelijk van de creatieve aanval, stelt ook Janssen. “Het genot is de voorste vier, met naast Bergwijn en Malen ook Mohamed Ihattaren en Cody Gakpo. Maar de achterste zes, zeven spelers zijn geen PSV-materiaal.”

Van Hooijdonk: “De spelers voorin moeten zo wel heel veel scoren om dat goed te maken. Malen sprong er voor mij echt uit. Hij heeft een aardige hand gehad in de positieve resultaten. Na de interland in en tegen Duitsland, waarin hij scoorde, ging hij als een raket.”

Vermeulen stipt ook het belang van Bergwijn aan, “maar hij wordt geremd door gebrek aan kwaliteit om zich heen”. Voor liefhebber Janssen is Ihattaren, naast de twee eerder genoemde aanvallers, de meest opvallende speler. “Hij versnelt het spel en stuurt spelers de diepte in. Echt een groot talent.”

Verdedigend zwak

Als het om tegenvallende spelers gaat, noemen Van Hooijdonk en Janssen onafhankelijk van elkaar niet één naam, maar de hele achterhoede. “Inclusief keeper Jeroen Zoet”, vult Van Hooijdonk aan.

Janssen: “De verdedigende linie geeft zo makkelijk goals weg, is zo kwetsbaar in de omschakeling. Timo Baumgartl is voor tien miljoen euro gekomen, maar hij is ook niet meegevallen. Hij loopt altijd achteruit, is geen killer.”

“De aankopen renderen niet”, gaat Vermeulen verder. “En ook de controlerende middenvelders Jorrit Hendrix en Pablo Rosario vallen mij tegen.”

De achterstand op Ajax bedraagt tien punten en ook nummer twee AZ (zeven punten) is nog ver weg. De drie analisten zijn dan ook kort als het over de titelkansen gaat: “Die zijn weg.”

Vermeulen: “Dat is echt onmogelijk. Er zit zoveel zand in de motor, voordat Faber dat er allemaal uitgeblazen heeft…”

Janssen: “Alles is mislukt, nu al. Bij vlagen kun je genieten van het voetbal, maar het is zo onstabiel. De ene week is het goed, de andere week heel erg matig. Dat verschil is te groot. Ernest Faber (Van Bommels opvolger, red.) wil nu de achterste zes speler zo verdedigend mogelijk neerzetten en dan hopen dat de voorhoede iets gaat doen.”

Rapportcijfer

Op het Kerstrapport van de Eindhovenaren staat dan ook drie keer een dikke onvoldoende.

Vermeulen: “Ik geef PSV een 4. Het is gewoon echt onvoldoende.”

Janssen: “Zo ver achter in de competitie en uitgeschakeld in de Europa League: ik geef een 4,5. En dan ben ik nog mild.”

Van Hooijdonk: “Een 5. Dat is lager dan mijn cijfer voor Feyenoord, maar PSV heeft meer kwaliteiten, dus daarom is het verwachtingspatroon ook hoger. PSV had de grote uitdager van Ajax moeten zijn, maar daar is niets van terechtgekomen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × een =