KNVB en voetbalclubs zetten social media op zwart op Blackout Tuesday

0
286

‘Blackout Tuesday’, opgezet door de internationale muziekindustrie als protest tegen de gewelddadige dood van George Floyd, heeft ook de KNVB geïnspireerd. De voetbalbond heeft al z’n social media-kanalen ‘op zwart’ gezet.

Ook Nederlandse clubs, waaronder Ajax, AZ, Feyenoord en PSV, tonen zich solidair met de actie waarmee wordt stilgestaan bij de zwarte Amerikaan die in Minneapolis overleed na hardhandig optreden door de politie. De clubs plaatsten op hun social media een volledig zwarte afbeelding met daarbij emoticon-vuistjes in diverse kleuren.

Bij PSV namen de spelers plaats op de middencirkel van hun trainingsveld met één knie op de grond. De houding is overgenomen van Colin Kaepernick, de American football-speler die zo vier jaar geleden protesteerde tegen de manier waarop zwarte mensen nog regelmatig onderdrukt worden in de Verenigde Staten.

De KNVB publiceerde bovendien een foto die vorig jaar november werd genomen van Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, die na een doelpunt in de interland tegen Estland beiden een arm (zwart en wit) naast elkaar hielden. De aanleiding destijds was het racisme waarmee Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira enkele dagen daarvoor geconfronteerd was geweest.

Oranje-international Memphis Depay, maandag al present bij de grote anti-racismedemonstratie in Amsterdam, zette een zwarte afbeelding op Instagram met daarbij de tekst ‘Black lives matter’.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here