Koopmeiners blinkt uit als AZ-aanvoerder: ‘Houd ervan een team te leiden’

0
260

Hij is pas 21, maakte meer speelminuten dan wie ook op de Nederlandse velden en droomt van het landskampioenschap. AZ-speler Teun Koopmeiners is in korte tijd uitgegroeid van talentvolle middenvelder die ook in de verdediging uit de voeten kan tot aanvoerder en steunpilaar van de Alkmaarse formatie.

“Als speler wil je altijd prijzen pakken, sinds ik hier speel is dat mijn droom en ambitie.” Veel meer over de titeldroom zeggen, in de eerste week van februari, heeft voor Koopmeiners weinig zin. “De media kunnen het doen, maar we zitten net over de helft van het seizoen. Er is nog zo’n lange weg te gaan.”

“We kunnen het nu wel roepen, maar de competitie kan zo weer helemaal open liggen. Het heeft voor ons niet zo veel meerwaarde het erover te hebben.”

Reeks Feyenoord ‘onwijs knap’

Koopmeiners staat met AZ tweede, drie punten achter Ajax. Zondag komt nummer drie Feyenoord in Alkmaar op bezoek. In De Kuip won AZ eind september vorig jaar met 3-0 van de ploeg die toen nog door Jaap Stam werd gecoacht.

“Sinds de komst van Dick Advocaat hebben zij de meeste punten gehaald. Onwijs knap. Het wordt gewoon een lastige wedstrijd”, voorziet Koopmeiners.

Als Koopmeiners dan toch naar de ranglijst kijkt, vindt hij het gat met Ajax interessanter dan de voorsprong op Feyenoord. “Je bent topsporter, je kijkt alleen maar naar boven. Dat moeten we als team blijven doen. We kunnen wel naar beneden kijken, naar Feyenoord, maar dat heeft niet zo veel zin.”

De tweede plaats van zijn ploeg maakt de middenvelder trots, maar tijd om achterover te leunen is het nog lang niet. “We weten hoe hard we ervoor hebben moeten werken. Alleen moet er eigenlijk nog een schepje bovenop, want we stonden niet bovenaan na de eerste seizoenshelft.”

Meeste speelminuten

Dat harde werken blijkt in het geval van Koopmeiners vooral uit het aantal speelminuten. In alle 35 wedstrijden had hij een basisplaats. Zijn wissel tegen RKC na een uur, afgelopen weekeinde, was zeldzaam.

Naast topfit is Koopmeiners bovendien buitengewoon trefzeker vanaf de penaltystip. Al zijn tien strafschoppen gingen erin: de teller staat in alle competities op elf goals.

Koopmeiners is sinds het vertrek van Guus Til de aanvoerder van de ploeg. Bij Jong AZ draagt zijn jongere broer Peer de aanvoerdersband. “Je zou bijna zeggen dat het in de familie zit, mijn vader wil ook altijd controle houden.”

De oudste van de broers Koopmeiners voelt geen extra druk door het aanvoerderschap. “Ik houd ervan met een groep iets te doen en een team te leiden. Ik ben heel gemotiveerd en het mooie aan een teamsport is dat je anderen daarin kan meenemen.”

“Gelukkig hebben we hier heel veel jongens die hetzelfde karakter hebben, dus ik hoef weinig te doen. Maar ik houd ervan, dat uitstralen en mensen erin meetrekken.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − acht =