Kruijswijk en trainer Zeeman tillen elkaar naar een hoger niveau

0
399

Wielrenner Steven Kruijswijk wist in alle grote rondes al eens in de topvijf te eindigen. Het podium haalde hij nog nooit, maar daar moet komende week in de Tour de France verandering in komen.

Na twee weken is Kruijswijk de nummer drie in het algemeen klassement. “We gaan er alles aan doen om dat in Parijs ook zo te laten zijn”, zegt Merijn Zeeman, de trainer van Kruijswijk, in De Avondetappe.

‘De Alpen liggen hem beter’

“Hij staat er goed voor en de dagen die hem het beste liggen, moeten nog komen. Dat geeft moed.” Zeeman doelt daarmee op de drie etappes in de Alpen, een gebergte waar Kruijswijk beter tot zijn recht komt dan in de Pyreneeën.

“In de Alpen hebben de beklimmingen meer hetzelfde stijgingspercentage, hier hebben we onregelmatige klimmen gezien”, zegt Zeeman. “Ook zijn de beklimmingen langer en dat ligt hem beter.”

Onder Zeemans begeleiding groeide Kruijswijk de afgelopen jaren uit tot een van de beste ronderenners ter wereld.

Vorig jaar eindigde de Brabander als vijfde in de Tour en werd hij vierde in de Vuelta. En was Kruijswijk in de Giro van 2016 tijdens een afdaling niet in een sneeuwmuur gereden, dan had hij die ronde waarschijnlijk gewonnen. Nu werd hij vierde.

‘Meer dan hard fietsen’

“Merijn is de drijvende kracht achter mij, verantwoordelijk voor het punt waarop ik nu ben beland”, zegt Kruijswijk. “Hij heeft me goed leren kennen als renner en als persoon. Hij wist misschien wat er ontbrak om in mezelf te gaan geloven en wist wat er nodig was om mij een complete ronderenner te maken.”

“Bij het zijn van kopman komt meer kijken dan hard fietsen”, vervolgt Kruijswijk. “Je moet vertrouwen hebben in jezelf en in de ploeg, daarin heeft hij mij in de goede richting gestuurd.”

Ook Zeeman geniet zichtbaar van de samenwerking. “Ik heb al heel wat sporters gecoacht en dan zijn er altijd een paar die een speciaal plekje in je hart hebben. Daar is Steven er zeker één van.”

“Hij is heel anders dan ik, maar dat maakt het heel uitdagend. We hebben een intensieve band. Hij drijft mij ook tot het uiterste. Ik kan me geen slap moment veroorloven, dat heeft hij meteen in de gaten. Ik denk dat we elkaar naar een hoger niveau hebben getild.”

‘Ritzege is de bekroning’

Niet alleen hoopt Zeeman dat Kruijswijk erin slaagt in Parijs op het podium te staan, ook hoopt hij vurig dat zijn pupil de komende dagen nog een etappe wint. “Dat zou de bekroning zijn. Hij is de leider van de ploeg, als je alles combineert is hij een groot sportman.”

Kruijswijk heeft in het klassement een voorsprong van drie seconden op de nummer vier, Thibaut Pinot, die door hemzelf en veel andere Tourvolgers als de sterkste renner van de tweede Tourweek wordt gezien. “Pinot sloeg zijn slag en zette iedereen onder druk. De manier waarop hij anderen lost, maakte hem de sterkste”, erkent Kruijswijk.

“Maar er komen nog heel lastige dagen aan, ik denk dat het heel spannend gaat worden. Wie er gaat winnen of het podium gaat halen, wordt tussen zes, zeven renners beslist.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here