Lorentzen mist ‘hongerig’ gevoel en denkt aan overstap naar Nederland

0
315

Schaatser Kjeld Nuis deed de wenkbrauwen fronzen bij zijn overstap van Jumbo-Visma naar Reggeborgh. Datzelfde gebeurde toen Kai Verbij en Dai Dai Ntab de omgekeerde weg bewandelden, want daarmee was Nuis twee razendsnelle trainingsmaatjes kwijt.

Toch lijkt een waardige vervanger zich aan te gaan sluiten bij Reggeborgh. Håvard Lorentzen, olympisch kampioen op de 500 meter, trainde deze week mee op verzoek van Nuis. De Noor beslist op korte termijn of hij zijn carrière voortzet in Nederland.

‘Niet zo hongerig’

“Ik heb er lang over nagedacht”, zegt Lorentzen over de vraag die hij kreeg van Nuis een paar dagen mee te trainen. “Ik werk in Noorwegen goed samen met Jeremy Wotherspoon en mijn ploeggenoten. Maar ik doe nu al tien jaar hetzelfde, misschien is het tijd voor iets nieuws.”

“Ik merkte dat ik vorig jaar niet zo hongerig was als in het olympische jaar. Dit kan me misschien helpen.”

Lorentzen won in 2018 olympisch goud op de 500 meter en zilver op de 1.000 meter. Een week na de Spelen won hij ook het WK sprint. Het zijn successen waar de Noor het afgelopen jaar ver van verwijderd bleef. Zijn beste prestatie in de wereldbeker op de 500 meter: een dertiende plaats.

“Ik kampte met een heupblessure”, verklaart hij zijn tegenvallende seizoen. “In het tweede deel van het seizoen had ik er meer controle over, maar het was niet verdwenen.”

“Op de WK afstanden werd ik nog vierde op de 1.000 meter. Niet slecht, maar ik kon niet schaatsen zoals ik het zou willen. Ik had er moeite mee op snelheid te komen, terwijl dat op de 500 en 1.000 meter essentieel is.”

Geveld door coronavirus

Na afloop van het schaatsseizoen volgde de grootste fysieke malaise, toen Lorentzen werd geveld door het coronavirus. “Ik kreeg het van Hege (Bøkko, zijn vriendin, red.). Zij had het van haar ouders en die hebben het in Hamar bij de WK allround en sprint opgelopen.”

Begin maart lag hij dagenlang op bed. “Het voelde alsof ik een tennisbal in mijn borst had. Ik was twee weken ziek, ik denk dat ik drieënhalve week niet getraind heb.”

Nu Lorentzen gezond is verklaard en naar Nederland mocht reizen, trainde hij een week mee met Reggeborgh, het collectief van Gerard van Velde. “Het niveau is zeker hoger. In Noorwegen hebben we een sprintteam van drie mensen. Hier zijn dat er zes van topniveau.”

Als coach en als vriend

Als Lorentzen voor Reggeborgh kiest, komt er aan de samenwerking met Wotherspoon een einde. “Als coach is hij teleurgesteld als ik wegga, maar als vriend ziet hij het als een mooie mogelijkheid om met goede schaatsers te trainen en me te ontwikkelen.”

De Noor is ervan overtuigd dat hij en Nuis zich aan elkaar kunnen optrekken. “Ik kan hulp gebruiken bij het laatste rondje en ik kan hem helpen met het op snelheid komen. Sowieso is het een team waar schaatsers met veel verschillende kwaliteiten rijden, ik denk dat we elkaar kunnen helpen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here