Machtige Roglic pakt direct rode trui in Vuelta, Dumoulin verliest tijd

0
334

Primoz Roglic heeft de openingsrit van de Vuelta a España gewonnen en daarmee direct de rode leiderstrui veroverd. Tom Dumoulin, zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma, moest op de slotklim passen en kwam 51 seconden later over de streep in Santuario de Arrate.

Net als in de Tour de France lijkt het kopmanschap bij de Nederlandse ploeg nu al in het voordeel van Roglic te zijn beslist. De Sloveen werd tweede in de Tour, nadat hij op de voorlaatste dag de gele trui verloor.

Chris Froome liep nog meer schade op dan Dumoulin. De Brit van Ineos loste op de voorlaatste klim, een berg van de derde categorie. De oud-winnaar van alle grote rondes sloot met moeite weer aan, maar het tempo van zijn eigen ploeggenoten aan kop van de grote groep was hem toch te machtig.

Ook Thibaut Pinot, vooraf bestempeld als een van de favorieten voor de eindzege, kon het tempo van de Ineos-renners niet bijbenen en verloor al veel tijd.

Bol in de kopgroep

In de Ronde van Spanje zijn veertien Nederlandse renners aanwezig en één daarvan was direct op de eerste dag te zien in de kopgroep, namelijk Jetse Bol.

De Nederlander van Burgos-BH kreeg Jasha Sütterlin, Rémi Cavagna, Tim Wellens en Quentin Jauregui met zich mee. De vijf vluchters redden het niet. Zij werden ruim voor de finish ingelopen.

Kuss in de aanval

De favorieten bleven aanvankelijk lang bij elkaar, totdat Sepp Kuss de aanval koos. De Jumbo-Visma-renner demarreerde, waarna de groep uiteenviel. Dumoulin kon zijn ploeggenoot niet bijhouden, Roglic wel.

De Sloveense kopman van Jumbo-Visma demarreerde met nog een kilometer te gaan en hield de andere favorieten knap achter zich. Richard Carapaz kwam één seconde later als tweede over de streep.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here