Mijn 2019: Van de Beek en het verlangen naar de titel voor ‘Appie’

0
331

Aan het einde van het jaar blikken we op NOS.nl en in de NOS-app met vijf hoofdrolspelers terug op 2019. Vandaag de aftrap met Ajax-voetballer Donny van de Beek.

Van de Beek komt ondanks de roerige week die Ajax achter de rug heeft vrolijk de kantine van Sportpark De Toekomst binnen. Hij maakt graag even tijd vrij om te praten over zijn 2019. Drie thema’s die dit jaar een grote rol in het voetballeven van Van de Beek hebben gespeeld, liggen op tafel.

Het eerste onderwerp dat ter sprake komt is de 34ste landstitel, behaald in mei op bezoek bij De Graafschap. Voor Ajax, maar vooral voor Van de Beek, een kampioenschap met een bijzondere betekenis.

De gedachten gingen uit naar zijn boezemvriend Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die in 2016 zijn debuut in het eerste elftal maakte met rugnummer 34, maar door ernstige en blijvende hersenschade als gevolg van een hartstilstand nooit meer kan voetballen.

Wat komt er direct in je op als je terugdenkt aan die dag?

“Dat was een heel speciale titel. Het is ook mijn eerste titel met Ajax en natuurlijk de 34ste, dat was extra speciaal. Om je eerste landstitel met Ajax te pakken, dat was bijzonder en dat vergeet je nooit meer.”

Nummer 34. Het hele jaar speelde dat cijfer een grote rol.

“We wilden het heel graag bewerkstelligen, die titel. Als dat dan lukt, is die ontlading groot. We hebben uiteindelijk een fantastische huldiging gehad, met een groot feest. In de aanloop naar die dag toe, wisten we dat we ‘m moesten pakken. Als je kijkt naar het seizoen, dan verdienden we het ook. Iedereen hikte er al zo lang tegenaan. Ajax was al een tijd geen kampioen geworden. En dan ook nog die 34ste. Het was zo beladen. We speelden allemaal voor Abdelhak. Naar dit kampioenschap werd zo erg uitgekeken.”

Hoe belangrijk was het persoonlijk voor jou?

“Dat stond hoog op mijn lijstje natuurlijk. Ik wist ook dat Abdelhak bewust rugnummer 34 koos om het mee te maken met Ajax. Hij is iemand die over dat soort dingen nadenkt. Dat vertelde hij destijds wel tegen me.”

Vader en broer Mohammed waren bij de huldiging aanwezig.

“Dat was heel mooi. Ik heb een hele goede band met de familie. Ik spreek ze veel en vooral broer Mohammed. Ik heb daar elke dag veel contact mee. Ik zie hem ook veel. Hij voetbalt nu bij mijn oude amateurclub Veensche Boys.”

Ga je nog weleens op bezoek bij Abdelhak?

“Ik ga er weleens langs. Het blijft lastig. Het is niet aan mij om er iets over te zeggen hoe het met hem gaat, maar het blijft ontzettend lastig om met de situatie om te gaan.”

Real Madrid

Real Madrid speelde voor Van de Beek ook een grote rol in 2019. Wat te denken van die glorieuze overwinning in Estadio Santiago Bernabéu? De ‘Koninklijke’ kreeg in de achtste finales van de Champions League in eigen huis een pak slaag van Ajax (1-4).

In de zomer die volgde was Van de Beek ook op een andere manier betrokken met Real Madrid. Spaanse media wisten het zeker: Van de Beek zou verkassen naar de ploeg van trainer Zinedine Zidane.

Je wint met 4-1. Voor ruim 80.000 – voornamelijk- Real-fans. Hoe was dat?

“Dat was zo ontzettend bijzonder. Om daar te winnen tegen zo’n club.”

Kan je nog eens teruggaan naar het moment dat jullie daar wonnen? Een dag later kom je thuis. Wat denk je dan?

“Kort daarna had ik weinig besef. Normaal vond ik het niet. Ik was namelijk wel heel blij. Maar eerlijk: het moment dat ik echt besefte dat we die grote clubs hadden verslagen, was denk ik pas in de zomer. Toen ik op vakantie was en echt niks aan het doen was.”

“Op m’n strandbedje. Dan ga je zitten denken. En dan komt alles nog eens voorbij. Je bent met je vrienden en die jongens hebben het ook allemaal op een andere manier beleefd. Je hebt het er ook met hun over. En dan denk je toch wel: we hebben iets geweldigs geflikt.”

Hoe kwam het dat het pas zo laat doordrong tot je?

“We gaan zo snel weer door. We konden in de competitie ook geen punten laten liggen, dus als we een Europese wedstrijd hadden gehad, was je al heel snel weer met je gedachten bij de volgende wedstrijd. Je wordt geleefd. Het ging zo snel achter elkaar door, dat je niet echt de tijd had om erover na te denken. Mijn vrienden lieten me nog eens nadenken over bepaalde acties in wedstrijden of goals die ik had gemaakt.”

En toen kwam die belangstelling, uitgerekend van Real Madrid. Hoe is het om elke keer in de kranten voorbij te komen?

“Ik kan niet veel over die geruchten kwijt. Dat wil ik ook niet. Het zijn dingen waar je niet echt op zit te wachten. Je weet dat het erbij hoort. Je hebt er geen invloed op. Je kan er niks aan doen. Iedereen kan schrijven wat ze willen, dat is de tijd van nu. Het is nu heel erg.”

Heb je het daar weleens met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt over gehad?

“Jawel, maar niet veel. Zij waren al weg en ik zag ze alleen af en toe bij het Nederlands elftal. Je hebt het gewoon niet in eigen hand. Laatst weer een bericht dat ik naar Real Madrid ga. Dan denk ik: wat moet je ermee? Het staat er, maar dan krijg je weer honderd vragen. Ik ga pas weg als alles goed voelt en het sportieve plaatje moet echt kloppen.”

Nederlands elftal

Als Van de Beek ziet waar het derde onderwerp over gaat, begint hij al een beetje te lachen. Oranje wist zich zowel voor het EK 2016 als voor het WK 2018 niet te kwalificeren.

De komst van bondscoach Ronald Koeman veranderde een hoop. Van de Beek werd een zekerheidje in de selectie en Oranje klom terug naar de top. De finale van de Nations League werd behaald en in de kwalificatie werd een klinkende zege in en tegen Duitsland geboekt (2-4). Toch is er een kleine maar: Van de Beek is vooralsnog geen basisspeler in het elftal van Koeman.

Kan je omschrijven hoe het bij Oranje is?

“Het is echt een team.”

Dat horen we vaker. Is dat in dit geval geen cliché? Dat zeggen jullie niet voor de bühne?

“Nee, echt niet. Ik zal een voorbeeld geven. We verloren van Valencia, waren uitgeschakeld in de Champions League. Kevin Strootman stuurt me dan na de wedstrijd een berichtje. Zo van: ‘klote, kop omhoog’. Ik vind het mooi dat hij dat doet. Ik ben wel veel met hem bezig bij Oranje om extra dingen te leren, maar het is geen vriend zoals mijn echte vrienden. Ik heb wel een goede band met hem en dit laat zien dat iedereen betrokken is bij elkaar. We blijven in contact, in de app. En dat is mooi.”

Hoe kijk je naar je eigen positie binnen het Nederlands elftal?

“Ik ben daar nog groeiende in. Als ik de kans krijg, moet ik het zelf laten zien dat ik van waarde kan zijn. Maar ik denk dat ik nog veel meer kan dan dat ik nu laat zien.”

Heb je een klein beetje pech dat Ronald Koeman zijn middenveld met Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon wel heeft staan?

“De bondscoach heeft inderdaad zijn ideeën.”

Wat zegt hij tegen jou?

“Hij heeft veel vertrouwen in mij. Dat heeft hij wel vaker tegen mij gezegd. Ja, maar goed, wat moet je hierover zeggen? Als ik minuten krijg, moet ik het gewoon laten zien. Ik denk dat ik daarin veel meer kan doen.”

Kan je aangeven wat dan bijvoorbeeld?

“Dat is lastig, maar ik heb bijvoorbeeld de kwaliteiten die ik bij Ajax laat zien nog niet altijd laten zien bij het Nederlands elftal. Ik probeer gewoon mijn best te doen om die ook in Oranje eruit te krijgen. Ik moet belangrijker gaan worden. Met dat proces ben ik nog steeds bezig.”

Het EK komt eraan. Hoe was die ontlading bij de kwalificatie? Jij maakt onderdeel uit van de nieuwe generatie, die Oranje weer hoop heeft gegeven na twee mislukte campagnes.

“Ik zat er destijds aan het einde net bij, maar ik heb geen wedstrijden in die periode gespeeld. Maar het is wel mooi om te zien hoe grote stappen wij hebben gemaakt. Als je het vergelijkt met toen.”

Merkte je ook dat die saamhorigheid in die periode hiervoor iets minder was?

“Dat waren ook allemaal goede gasten. Ik heb maar één keer bij die vorige selectie gezeten, dus het is moeilijk beoordelen. Maar wat ik wel kan zeggen is dat het team heel erg gegroeid is. Dat weet ik, dat heb ik zelf gezien. We hebben een grote stap gezet met z’n allen. Het is bijzonder om mee te maken. Als je ziet hoe dit team vecht voor en met elkaar, dat is echt mooi om te zien.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here