Na lang soebatten zijn de Belgen eruit: seizoen voorbij, Club Brugge kampioen

0
283

Al vier keer werd de beslissing uitgesteld. Maar op de vijfde ‘dag van de waarheid’ is er eindelijk duidelijkheid gekomen over de afronding van de Belgische voetbalcompetitie.

Omdat de Belgische regering vorige week al had bekendgemaakt voetbal voor 31 juli uit te sluiten, leek de stemming een formaliteit. Daarvan was vrijdag echter geen sprake.

Wat wel duidelijk is: Club Brugge mag zich voor de zestiende keer kampioen noemen en is daarmee geplaatst voor de Champions League. Ook is zeker dat Waasland-Beveren, na 29 duels de hekkensluiter in de Belgische Pro League, degradeert.

In België stond nog één speelronde van de reguliere competitie op het programma, toen de competitie werd stilgelegd. Daarna zouden de bovenste zes clubs via play-offs strijden om de landstitel, maar daardoor is nu een streep gezet.

Club Brugge, dat na 29 wedstrijden met een voorsprong van 15 punten riant aan de leiding ging, is nu officieel uitgeroepen tot kampioen.

Voor aanvoerder Ruud Vormer is het de derde Belgische titel. Met de trofee in zijn hand feliciteerde hij de Brugse supporters.

Nummer twee AA Gent mag opmaken voor de derde voorronde van de Champions League. Charleroi, Antwerp en Standard Luik zijn ook zeker van Europees voetbal in de groepsfase of voorronde van de Europa League.

Club Brugge maakt ook nog kans op de dubbel. Want in tegenstelling tot de Nederlandse competitie hopen de Belgen hun bekerfinale nog wel te spelen. In de eerste week van augustus zouden Club Brugge en Antwerp het tegen elkaar moeten opnemen.

Curieuze promotieregeling

Ook het promotievraagstuk, dat in Nederland zoveel stof heeft doen opwaaien, willen de Belgen op het veld beslissen. Al krijgt het door de omstandigheden wel een heel curieuze wending.

In het huidige systeem is de Tweede Klasse opgedeeld in twee periodes, waarbij de periodewinnaars in twee beslissingswedstrijden strijden om een plek op het hoogste niveau.

De twee periodekampioenen, Beerschot en Oud-Heverlee Leuven, hadden het eerste beslissingsduel al achter de rug (1-0 voor Beerschot) toen de coronacrisis het voetbal lamlegde.

In het voorstel moet het tweede beslissingsduel voor 7 augustus gespeeld worden. Naar verluidt zou zelfs gekeken worden naar een neutrale locatie in Duitsland.

Lachende derde

Lukt het Beerschot en Oud-Heverlee Leuven namelijk niet om het tweede duel af te werken, dan promoveert geen van beide. Die eer is dan voor Westerlo, dat in alle duels in de Tweede Klasse de meeste punten verzamelde.

Voor Beerschot en Oud-Heverlee Leuven is dat een gruwel. Inmiddels hebben beide clubs, net als degradant Waasland-Beveren en Excelsior Virton (de nummer twee na 28 duels in de Tweede Klasse) aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here