Na ‘misverstand’ is Papendal nu echt dicht: ‘Je moet trainen in park of bos’

0
266

Afgesloten hekken rondom voetbalvelden, vergrendelde deuren van gymzalen en dichte sportscholen. Op last van sportkoepel NOC*NSF, die een collectief verbod heeft uitgevaardigd, kan er in Nederland niet worden gesport op accommodaties. Dat geldt dus ook voor topsporters.

Des te opmerkelijker was het artikel van donderdag in de Volkskrant over enkele atleten die aan de olympische vorm schaven op de atletiekbaan van Sportcentrum Papendal. Ze hielden zich weliswaar aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand tot elkaar, maar deden dat wel op een verboden locatie.

“Een vervelend misverstand”, aldus Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, later op de dag in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. “Maar dat kon natuurlijk niet.”

Afgelopen zondag kwam plotseling het bericht dat er per direct niet meer mocht worden getraind op een CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) en dus ook niet op Papendal. “De atleten mochten wel wat materialen lenen om thuis oefeningen te doen en fit te blijven. Die materialen liggen op de baan en konden maandag en dinsdag worden afgehaald”, zegt Roskam.

Enkele atleten en trainers zagen hun kans schoon om in groepjes van maximaal drie personen wat looptrainingen af te werken. “Daar zaten natuurlijk goede bedoelingen achter en ze hebben het ook keurig gedaan in de zin van in groepjes trainen en afstand houden. Het was gewoon een vervelend misverstand en het is ook nog dezelfde dag stopgezet.”

Improviseren

Roskam wijst erop dat er genoeg alternatieven zijn om te trainen, al beseft ook hij dat die zeker voor topsporters niet optimaal zijn. “Buiten in het park of in het bos, alleen trainen thuis in de garage of waar je ook maar wat materialen kunt herbergen.”

“Dit is een situatie die nu voor bijna alle topsporters in Nederland geldt. En eigenlijk ook internationaal. Je ziet overal op sociale media dat sporters aan het improviseren zijn en de meest inventieve oplossingen vinden om voorlopig fit te blijven.”

Voorlopig en met – in de meeste gevallen – het oog op Tokio. Daar moeten eind juli de Olympische Spelen beginnen. De Japanners geloven er nog altijd heilig in, maar her en der is steeds meer twijfel en kritiek hoorbaar. Het Spaans Olympisch Comit├ę heeft al om uitstel gevraagd.

Extreme omstandigheden

“Ik waag mij niet aan voorspellingen”, aldus Roskam. “Op dit moment moeten we ervan uitgaan dat de Spelen doorgaan. En ik ben er voor de sporters, dus dan gaan we ook regelen dat hun voorbereiding zo goed mogelijk verloopt.”

Maar hij ziet ook wel degelijk de beren op de weg. “We hebben de pandemie, we hebben problemen met selectiemomenten en -procedures en we willen ook graag dat sporters goed voorbereid op de Spelen komen, want er zijn extreme omstandigheden in Tokio. We zullen moeten afwachten wat er besloten gaat worden.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 5 =