Niet-werkende VAR zorgt voor bizarre afloop Afrikaanse CL-finale

0
390

Een afgekeurde goal, een niet-werkende VAR, een team dat na een uur spelen woedend van het veld stapt en een winnaar die wordt uitgeroepen zonder dat de wedstrijd is afgemaakt. De Afrikaanse Champions League-finale is vrijdagavond op bizarre wijze geëindigd.

Het is de 59ste minuut van de eindstrijd tussen het Tunesische Espérance en Wydad Casablanca uit Marokko, wanneer Ismail El Haddad van de laatstgenoemde ploeg de 1-1 maakt. Maar scheidsrechter Bakary Gassama keurt het doelpunt af, omdat er een overtreding zou zijn gemaakt. Tot ontsteltenis van Wydad.

De videoscheidsrechter is echter aanwezig en dus bestaat de kans dat de beslissing wordt teruggedraaid. Maar de VAR blijkt vervolgens wegens een technisch mankement al de hele wedstrijd niet te werken. Er kan dus niet naar de treffer worden gekeken.

Wydad kan het niet geloven en spelers, reserves en begeleiders van de ploeg verdringen zich rond arbiter Gassama, die daarop het duel staakt. Wydad besluit niet verder te spelen totdat de VAR werkt.

De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) overlegt dan een halfuur lang uitvoerig met officials om ervoor te zorgen dat de wedstrijd wordt hervat. De 60.000 toeschouwers in Tunis wachten gespannen af.

Anderhalf uur wachten

Arbiter Gassama stelt Wydad vervolgens een deadline waarna de ploeg weer het veld op moet komen om het duel te hervatten. Maar de Marokkaanse club weigert.

Uiteindelijk, na een uur en 25 minuten, fluit de Gambiaanse scheidsrechter definitief af en wordt Espérance tot winnaar van het belangrijkste toernooi voor Afrikaanse clubteams uitgeroepen. De ploeg viert het op ludieke wijze.

Na afloop van het duel ontstaan er opstootjes in de catacomben van het Olympisch Stadion van Rades, zoals te zien is op filmpjes die op sociale media worden gedeeld.

Het was vrijdagavond overigens niet de eerste keer dat de VAR een hoofdrol speelde. Vorige week zaterdag, tijdens het eerste duel tussen Espérance en Wydad, werd in de eerste helft de gelijkmaker van Wydad na ingrijpen van de VAR afgekeurd.

Na rust werd de videoscheidsrechter ingeschakeld om te oordelen of Espérance-speler Khalil Chemmam de bal met zijn hand uit het doel had gehouden. Ook hierbij viel de beslissing in het voordeel van Espérance uit.

Het uitvoerend comité van de Afrikaanse voetbalbond komt dinsdag bijeen om over het incident te vergaderen.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here