Olympisch ticket ligt voor het grijpen, maar juist dan moet Oranje oppassen

0
396

De Oranje-voetbalsters kunnen zich voor het eerst in de geschiedenis plaatsen voor de Olympische Spelen, waarmee een nieuwe mijlpaal lonkt in de ontwikkeling van de sport in Nederland.

Winst op Italië volstaat al dankzij de overwinning van Amerika op Frankrijk, omdat Nederland met een plek in de halve finales sowieso tot de beste drie Europese landen behoort op het WK voetbal voor vrouwen. En dat is een vereiste.

Nederland en de Olympische Spelen. Als het over voetbal gaat, is het een nogal ongelukkig huwelijk. Sinds de Spelen van 1952 in Helsinki deed er maar één keer een Nederlandse afvaardiging mee. Jong Oranje kwalificeerde zich als Europees kampioen voor het eindtoernooi in Peking in 2008.

Nederland mocht destijds drie dispensatiespelers ouder dan 23 jaar meenemen. Leuke quizvraag, weet u ze nog? In de voorlaatste alinea van dit artikel staat het antwoord.

Trauma’s

Aan kwalificatietoernooien voor de Spelen hebben de Nederlandse voetbalploegen ook al kleine trauma’s overgehouden. Sinds er in de jaren negentig met Jong Oranje werd meegedaan, ging het meerdere keren op het laatste moment mis.

Australië hield Nederland na een dramatische ontknoping in Utrecht van de Spelen van 1992 in Barcelona, nadat het elftal van Nol de Ruiter ook al een eerdere kwalificatiepoging tegen Zweden had zien mislukken op grond van de in uitwedstrijden gescoorde doelpunten. In 2011 kwam Nederland in de play-offs tegen Oekraïne een treffer tekort voor een olympisch ticket voor Londen 2012.

De vrouwen voetballen pas sinds 1996 op de Olympische Spelen. Nederland mocht zich vier jaar geleden met het bereiken van de achtste finales op het WK via een achterdeurtje proberen te kwalificeren voor Rio de Janeiro 2016.

Alles leek aanvankelijk mee te zitten. Nederland mocht het vierlandentoernooi zelf organiseren en voor eigen publiek had de ploeg het ticket voor het grijpen. Maar in de beslissende partij tegen Zweden blunderde verdedigster Kelly Zeeman (1-1) en miste Vivianne Miedema vlak voor tijd de uitgelezen kans op de winnende goal.

Uitgeschakeld door Messi

Die enige keer sinds 1952 dat Nederland wél meedeed, werd het elftal van bondscoach Foppe de Haan na verlenging uitgeschakeld door de latere winnaar Argentinië met Lionel Messi (2-1). De bijdrage in 2008 van de gretige dispensatiespelers (23+) Roy Makaay, Gerald Sibon en Kew Jaliens ten spijt.

Mochten de Oranjevrouwen zich plaatsen voor het toernooi in Tokio, dan kunnen ze daar gewoon op oorlogssterkte aantreden. Want aan de deelname van vrouwenteams op de Spelen zitten verder geen restricties.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here